TABUNG

23 November 2010

::Paper Pertama STPM::


23 November 2010
Hari pertama ak mas0k dewan pekse utk first subjek..Oh, My Chocolate! Sgt brdebar...jant0ng ak ni mcm da nk luruh! tp ak kuatkn semangat jgk..ak da bace d0a..selawat..sume2 da..tak0t gile sbb paper Pengajian Am la yg akan tentukan ak dpt mas0k Universiti ke x..

Untuk esei laras sastera :
1. Produk tiruan semakin popular dan laris dalam pasaran tempatan. Dalam keadaan ini, usaha2 perlu diambil untuk melindungi produk asli daripada menjadi mangsa peniruan. Jelaskan penyataan ini. (ak jwb soalan ni)
2. Penggunaan kad kredit bertujuan untuk memudahkan urus niaga. Namun begitu, penggunannya tanpa kawalan boleh mengundang pelbagai masalah. Bincangkan penyataan ini.

Untuk esei laras sains plak :
1. Pelbagai spesis serangga yang wujud sejak dahulu lagi sering dianggap sebagai perosak. Tanggapan ini sepatutnya diubah kerana spesies ini juga terbukti penting kepada manusia. Jelaskan penyataan ini.
2. Pengurusan sisa pertanian secara saintifik banyak mendatangkan manfaat kepada manusia. Bincangkan penyataan ini. (ak jwb soalan ni)

Huh! cuak gile la..tp ak puas ati sgt sbb time management ak kali ni bet0l..ak dpt ciapkn sume bahagian tepat pd masenye..selalunye time ujian ak asik xcuk0p mase je..kali ni Alhamdulillah..berkat d0a n latihan dpt jgk ak uruskn mase dgn bet0l..
0k la,,ak nk study BM plak..es0k paper BM 2...klau ak rajin n ade mase ak gtaw lg s0alan2 BM es0k k..

Adioss..! >",<

3 comments:

  1. wah, sy pun jawab soalan no.2 tu agak2 ye apakah contoh2nya?

    ReplyDelete
  2. Awk, sy pun sama la jwb soklan tu. Alhamdulillah sy epy sgt jwb soklan pngajian am 2 ni. terutama bahagian graf yg buat carta pai tu. Best giler ah. tenang sgt2. tapi yg pengurusan sisa pertanian secara saintifik ni sy tak pasti sgt la point yg sy bagi tu btol ke tak sbb xpnh lak buat latihan tu. Awk lak camne?

    ReplyDelete
  3. Maey~ yg sisa pertanian 2 kn??
    manfaat die :
    1)sumber makanan haiwan ternakan
    2)sumber baja kompos/organik
    3)sumber tenaga biogas/biojisim
    4)penghasilan bahan utk industri perabot n binaan..

    Firsha~ btol 2..mmg da agak pai bandingan yg kuar..yg sisa pertanian 2 tgk la skema die kt ats..

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...