Assalamualaikum.
Bertemu lagi kita dalam rancangan masak memasak Ketuk-Ketuk Kuali ! Hoyeahhh ! Hari ni saya nak tunjukkan cara memasak Kuey Teow Kungfu Wachaaaaa !! Bawak mengucap, jangan over sangat la fana oi. Hahaha. Kita kan dalam rancangan telebisyen ni.
Okay, tanpa melengahkan masa saya akan perkenalkan bahan-bahan untk masak Kuey Teow Kungfu Wachaaa ni.
Bahan-Bahan :
Ayam yang dipotong dadu. |
Sedikit lobak merah |
Kuey Teow sebungkus untuk empat orang makan |
Sedikit bunga kobis. |
Sos Tiram. Abaikan harga tu. :p |
Mula-mula, kita bahagikan kuey teow tadi kepada empat bahagian. Kemudian, pecahkan sebiji telur ke dalam bekas, masukkan satu bahagian kuey teow sama dengan seorang makan ke dalam telur tadi. Seterusnya kacau kuey teow dan telur tu sehingga seluruh kuey teow bersalut telur.
Ni la rupa kuey teow yang dah bersalut telur tu. Saya tambah sedikit lada hitam. |
Dan, goreng ! |
Hasilnya selepas siap digoreng. |
Dah siap buat kuey teow tersebut, kita buat kuahnya pulak.
Tumis bawang putih, ayam dan stok ayam. |
Selepas itu, masukkan sayur-sayuran yang pelbagai dan juga air secukupnya. Terpulang kepada puan-puan sama ada suka kuah yang banyak atau sedikit.
Selepas kuah agak mendidih dan sebati, masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan air. Perlu diingatkan ya. Tepung jagung tu perlu dibancuh dengan air bagi mengelakkan ia berketul-ketul. Ada faham?
Hasil untuk Kuey Teow Kungfu Wachaaa saya ni tak dapat ditunjuk kerana saya agak gelojoh lalu terus ngappp !
Saya harap puan-puan faham dengan cara masakan yang ditunjukkan ini. Selamat mencuba. Buat sampai sedap okay !
Sehingga bertemu lagi pada waktu yang sama, stesen telebisyen yang sama dalam rancangan Ketuk-Ketuk Kuali dengan resepi yang lain ! Assalamualaikummm. =)
xoxo,
nfcs
Wah, nak try lah nanti :D ~
ReplyDeletecam ni ka nk bt kuey teow kungfu..hehehe
ReplyDeleteptot kna try ni.tenks :))
Selamat mencuba :)
ReplyDeletethanks resipinya :)
ReplyDelete