TABUNG

30 November 2017

Lambat Datang Haid, Check UPT Negative !

Assalamualaikum..






Siapa pernah alami situasi lewat datang haid ataupun haid tak kunjung tiba lepastu menggelabah sebab orang kata kalau haid lewat ni selalunya mengandung ! Fana jenis yang tak pernah datang haid lewat tau. Selalunya on time je. Lepastu jenis yang senggugut teruk, lepastu darah pun banyak.

Selepas kawen, ni merupakan kali kedua fana lewat haid. Yang first dulu masa selepas kawen. Tapi, masa tu fana dengan husband belum pernah ehem-ehem lagi so, memang tak de la nak expect mengandung kan. Cuma lewat haid kali kedua ni la rasa macam something wrong somewhere. 

Okay, cerita dia macam ni. Fana last datang period 1 Oktober lepas. Fana memang jenis selalu tanda dekat mana-mana la tiap kali period. Cuma lepas kawen ni fana jadi lebih particular bab-bab ketepatan haid ni sampai fana install satu apps ni nama dia "Flo". Korang boleh download apps ni dekat Google Playstore. Dari situ korang boleh track period korang dah lambat berapa hari.

So, nak dijadikan cerita bulan November fana tak period. Lepastu cerita dekat husband pasal benda ni, terus dia ajak pergi beli pregnancy test dekat Guardian. Fana akan cerita kan ikut kronologi tau dekat bawah ni supaya korang lebih syok nak baca. Gituuuuu!

Hari ke-7

Dah seminggu tunggu haid yang tak kunjung tiba. Jadi, fana pun check la guna pregnancy test yang beli dekat Guardian tu. Konon-konon rasa macam membazir nak beli yang mahal so kita beli yang RM6 dulu. Result dia negative. Apa la pregnancy test ni rosak kot! Hahahaha 😅😅

Ni first pregnancy test yang fana guna - RM6


Hari ke-12

Si husband jenis yang tak menyabar. Dia siap kata 'instinct' dia kuat mengatakan yang fana ni mengandung. Eh, badan kita, dia pulak yang tahu kan? Tapi, tak tahu la kadang-kadang Allah bagi perasaan tu dekat husband kita. Baru la sehati sejiwa gitu. Entah kenapa fana tak rasa yakin pun yang fana ni mengandung sebab dah puas google dah pasal simptom-simptom orang mengandung tu macam mana. Langsung tak ada! Untuk puaskan hati dua-dua pihak, kitorang pun beli la yang mahal sikit, jenama Clearblue. Yang ni harga dia RM27. Result dia? NEGATIVE!



Hari Ke-15

Tiba-tiba rasa stress pulak sebab tak tahu nak rujuk dekat siapa dengan masalah ni. So, fana pun update la dekat Instastory (nak update dekat IG/FB malu). Beberapa minit update terus kawan-kawan terdekat mesej antaranya Hakim, Fasha, Sharina. THank you weyh sebab korang concern! Thank you sesangat. Fasha ni isteri si Hakim. Dia la yang banyak share maklumat macam-macam. Fasha kata dia guna pregnancy test yang RM8 tu terus dapat result positive. Nak taknak fana pun beli jugak la yang tu. Dia jenis strip. Namun, tetap jua gagal. Sobs!




Hari ke-30

Bila tiba hari yang ke-30 atau lebih tepat lagi sebulan tak datang jugak, so husband ajak pergi klinik untuk check terus. Keputusan ni disokong oleh ahli-ahli group whatsapp PakSaat & Maksiah iaitu adik-beradik fana sendiri. Okay, pergi la kitorang ke klinik walaupun malu sebenarnya. Tak tahu nak cakap apa dekat doktor ni. Hahaha. Tapi hantam je la. Nak tahu apa penyakit la fana ni sampai sebulan tak datang haid kan.

Di klinik..

Doktor : "Sakit apa ye?"

Fana : "Saya dah sebulan tak datang haid ni doktor".

Doktor : "Anak sulung ke yang kedua?"

Aik??? Fana dengan husband dah pelik masa terima soalan ni. Dua-dua pandang satu sama lain. Tak faham, doktor ni tanya apa? Tanya aku anak sulung ke atau pasal kandungan? Macam mana nak jawab sedangkan tak mengandung pun. Blur tetiba. Hahahaha

Fana : "Belum ada anak lagi doktor". Jawapan selamat. Kehkehkeh 🙊

Doktor : "Kalau awak mengandung so ini yang pertama la ye?" Sambil taip dekat komputer dia. "So, awak nak buat urine test ke atau nak scan?"

Fana : "Mana satu yang doktor sugget ye?" Hahahaha, blur wey sebab tak biasa terima soalan gini jadi tak tahu nak decide macam mana.

Doktor : "Sama je mana-mana kalau urine test pun still dapat result yang sama"

Fana : "Saya nak scan la doktor sebab saya dah buat urine test tiga kali still negative." 

So, buat la scan baring macam dalam drama yang orang check perut tu, Doktor sapu la gel apa tah sejuk perut wey. Pastu dia golek-golek benda tu kat perut. Hahahaha. Sejuk je rasa. Sambil tu sambil tengok la dekat monitor screen hitam putih tu. Harga scan perut tu RM68.

Doktor : "Takde apa pun dik!"

Fana : "Yeke doktor? Okay". Hampa ke apa tak tahu la tapi yang penting dah lega la sebab dah tahu result kan?

Doktor : "Period awak dah nak turun dah ni cuma dia lambat sikit. Awak ank ubat untuk turunkan darah tak?"

Fana : "Hmm, takpe la doktor, saya nak biar dia keluar naturally je." Sebenarnya takut makan ubat.

Doktor : "Okay, kalau macam tu awak tunggu la untuk bulan depan sama ada period awak akan datang atau tak".

Doktor cakap antara punca period lewat ni sebab kita stress, terlalu banyak berfikir, lifestyle yang tak berapa nak sihat, ataupun badan terlalu letih. Tapi sejujurnya fana bukanlah seorang yang cepat stress ni sebab fana orangnya happy je. Hahaha. Nak kata stress tu manusia normal memang la stress tapi serius tak rasa sangat sebab fana jenis yang suka makan. Bila rasa macam bosan atau nak reward diri sendiri mesti nak makan sedap-sedap. Jadi, memang tak sempat la nak stress ke murung ke apa. Hahaha. Korang pulak macam mana?

Mula-mula bila check pregnancy test fana banyak sangat search google pasal benda ni. Ramai yang ada masalah macam fana, lewat datang period tapi bila check Urine Pregnancy Test (UPT) negatif. Tapi, bila diorang pergi scan, rupa-rupanya mengandung. Alhamdulillah rezeki Allah dah aturkan buat masing-masing.

Fana pun ingat fana macam diorang la. Mungkin HCG (human chorionic gonadotropin) rendah sebab tu la UPT negatif. Tapi sebenarnya fana tak mengandung pun. Boleh pulak nak salahkan pregnancy test tu kan? Hahaha. Fana pun tak la menaruh harapan sangat sebab fana belum bersedia mental dan fizikal. Fana sekarang di tahun akhir untuk pengajian master dan memang sangat sibuk mempersiapkan diri dengan Dissertation tak lama lagi. Mungkin Allah tahu yang fana belum pun bersedia untuk memikul segala alahan dan sebagainya di awal kehamilan tu kan. InshaAllah, kalau ada rezeki ada la. Yang penting jangan putus asa. 💪

Untuk korang yang dah ada pengalaman hamil tu boleh la share dengan fana tips-tips yang berguna untuk golongan TTC (trying to conceive) macam fana ni. Mudah-mudahan fana pun akan dikurniakan zuriat satu hari nanti. Aminnn.

Fana doakan korang yang sedang berusaha untuk hamil tu untuk cepat-cepat dikurniakan rezeki okay? Korang pun doakan fana tau. 😊




xoxo,
fana

8 comments:

  1. Hi Fana.. Dari pengalaman kita, bila dah lambat period utk 2 / 3 kali cycle period, tanda hampir nak pregnant (nak lekat bak kata org tua) haha.. maksudnya bila haid dah tak tentu cmtu, senang pregnant.. kita punya period pun tetap tiap bulan.. itu yg kita alami lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis. Sy pon lebih kurang kes sama cam fana... Cuma sy x g cek kt doc je lagi... Dulu masa mula2 kawin.. Sy xtau pon st pregnant.. Sy cek ult negative... Yg ble tau sy preg.. Blk kg salah mkn.. Turun drh... G spital baru tau kata preg dh 7week tp syg sy mengandung luar rahim.. Selepas 14thn.. Skrang ni sy period lewat 2bln.. Cek upt negative..naluri kuat kata sy pregnant.. Cuma saya dok sakit bhgn ari2..tp cek xperiod pon.. Sy buntu jugak.. Suami suh hold dulu smp bulan depan plak

      Delete
  2. Salam Fana. Masalah sama mcm saya. Saya dah 19 hari lambat dtg bulan. Kalau pregnant dah 7 minggu. Cek UPT asyik negatif. Pergi scan xde heart beat pun. Doc cakap awal lg. Mgkn dia nyorok hehe... Mggu dpn suruh dtg scan lagi. Tak tau kenapa lambat kali sbb selalu period tetap je.

    ReplyDelete
  3. Hi fana.. Sama n keadaan saya sekarang. Selalu tak pernah delay lebih dari 1/2 hari. Ni dah hari ke 16,check UPT - . Mula mula macam gembira la juga. Tapi setelah berkali check UPT n reault still sama kita down and taknak mengharap dah. Husband tak bagi check tapi kita ni excited. Mybe esok nk g klinik check. Doakn ye

    ReplyDelete
  4. Hi fana.. Sama n keadaan saya sekarang. Selalu tak pernah delay lebih dari 1/2 hari. Ni dah hari ke 16,check UPT - . Mula mula macam gembira la juga. Tapi setelah berkali check UPT n reault still sama kita down and taknak mengharap dah. Husband tak bagi check tapi kita ni excited. Mybe esok nk g klinik check. Doakn ye

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Hai fana...sy last period tgh bulan feb..bulan mac xperiod...sekarang april pon belum lg period..cek upt negative..down juga..tp redha je la..huhu..tp ingtnya nk g cek kt klinik tapi xsempat lg..sy doakan kita semua dpmudahlan urusan

    ReplyDelete
  7. hi fana..Last 27/2 sy period, sepatutnya sy akan period 29/3/18..period dtg 27/3/18, tapi darah haid kaler hitam and amount darah yg sedikit,dtg pn 2 hari je, hari 3 totally bersih.sebelum ni period ok and mmg 30 days period cycle (ni bulan ke 3 sy makan clomid dan suntikan hucog utk mengandung scara semulajadi) kebetulan skrg ni sy dlm process nk buat IUI pulak kt HKL, sblm IUI kne cek telo dlu, tapi gynea tak nak scan dlu, sbb dorang suspect sy pregnant kot, nak tunggu smpi 14hari dari tarikh sy haid 27/3/18 tu utk buat urine test, so pagi tadi pegi HKL buat urine test, tapi negative. huhu..

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...