TABUNG

30 November 2017

Lambat Datang Haid, Check UPT Negative !

Assalamualaikum..






Siapa pernah alami situasi lewat datang haid ataupun haid tak kunjung tiba lepastu menggelabah sebab orang kata kalau haid lewat ni selalunya mengandung ! Fana jenis yang tak pernah datang haid lewat tau. Selalunya on time je. Lepastu jenis yang senggugut teruk, lepastu darah pun banyak.

Selepas kawen, ni merupakan kali kedua fana lewat haid. Yang first dulu masa selepas kawen. Tapi, masa tu fana dengan husband belum pernah ehem-ehem lagi so, memang tak de la nak expect mengandung kan. Cuma lewat haid kali kedua ni la rasa macam something wrong somewhere. 

Okay, cerita dia macam ni. Fana last datang period 1 Oktober lepas. Fana memang jenis selalu tanda dekat mana-mana la tiap kali period. Cuma lepas kawen ni fana jadi lebih particular bab-bab ketepatan haid ni sampai fana install satu apps ni nama dia "Flo". Korang boleh download apps ni dekat Google Playstore. Dari situ korang boleh track period korang dah lambat berapa hari.

So, nak dijadikan cerita bulan November fana tak period. Lepastu cerita dekat husband pasal benda ni, terus dia ajak pergi beli pregnancy test dekat Guardian. Fana akan cerita kan ikut kronologi tau dekat bawah ni supaya korang lebih syok nak baca. Gituuuuu!

Hari ke-7

Dah seminggu tunggu haid yang tak kunjung tiba. Jadi, fana pun check la guna pregnancy test yang beli dekat Guardian tu. Konon-konon rasa macam membazir nak beli yang mahal so kita beli yang RM6 dulu. Result dia negative. Apa la pregnancy test ni rosak kot! Hahahaha 😅😅

Ni first pregnancy test yang fana guna - RM6


Hari ke-12

Si husband jenis yang tak menyabar. Dia siap kata 'instinct' dia kuat mengatakan yang fana ni mengandung. Eh, badan kita, dia pulak yang tahu kan? Tapi, tak tahu la kadang-kadang Allah bagi perasaan tu dekat husband kita. Baru la sehati sejiwa gitu. Entah kenapa fana tak rasa yakin pun yang fana ni mengandung sebab dah puas google dah pasal simptom-simptom orang mengandung tu macam mana. Langsung tak ada! Untuk puaskan hati dua-dua pihak, kitorang pun beli la yang mahal sikit, jenama Clearblue. Yang ni harga dia RM27. Result dia? NEGATIVE!



Hari Ke-15

Tiba-tiba rasa stress pulak sebab tak tahu nak rujuk dekat siapa dengan masalah ni. So, fana pun update la dekat Instastory (nak update dekat IG/FB malu). Beberapa minit update terus kawan-kawan terdekat mesej antaranya Hakim, Fasha, Sharina. THank you weyh sebab korang concern! Thank you sesangat. Fasha ni isteri si Hakim. Dia la yang banyak share maklumat macam-macam. Fasha kata dia guna pregnancy test yang RM8 tu terus dapat result positive. Nak taknak fana pun beli jugak la yang tu. Dia jenis strip. Namun, tetap jua gagal. Sobs!




Hari ke-30

Bila tiba hari yang ke-30 atau lebih tepat lagi sebulan tak datang jugak, so husband ajak pergi klinik untuk check terus. Keputusan ni disokong oleh ahli-ahli group whatsapp PakSaat & Maksiah iaitu adik-beradik fana sendiri. Okay, pergi la kitorang ke klinik walaupun malu sebenarnya. Tak tahu nak cakap apa dekat doktor ni. Hahaha. Tapi hantam je la. Nak tahu apa penyakit la fana ni sampai sebulan tak datang haid kan.

Di klinik..

Doktor : "Sakit apa ye?"

Fana : "Saya dah sebulan tak datang haid ni doktor".

Doktor : "Anak sulung ke yang kedua?"

Aik??? Fana dengan husband dah pelik masa terima soalan ni. Dua-dua pandang satu sama lain. Tak faham, doktor ni tanya apa? Tanya aku anak sulung ke atau pasal kandungan? Macam mana nak jawab sedangkan tak mengandung pun. Blur tetiba. Hahahaha

Fana : "Belum ada anak lagi doktor". Jawapan selamat. Kehkehkeh 🙊

Doktor : "Kalau awak mengandung so ini yang pertama la ye?" Sambil taip dekat komputer dia. "So, awak nak buat urine test ke atau nak scan?"

Fana : "Mana satu yang doktor sugget ye?" Hahahaha, blur wey sebab tak biasa terima soalan gini jadi tak tahu nak decide macam mana.

Doktor : "Sama je mana-mana kalau urine test pun still dapat result yang sama"

Fana : "Saya nak scan la doktor sebab saya dah buat urine test tiga kali still negative." 

So, buat la scan baring macam dalam drama yang orang check perut tu, Doktor sapu la gel apa tah sejuk perut wey. Pastu dia golek-golek benda tu kat perut. Hahahaha. Sejuk je rasa. Sambil tu sambil tengok la dekat monitor screen hitam putih tu. Harga scan perut tu RM68.

Doktor : "Takde apa pun dik!"

Fana : "Yeke doktor? Okay". Hampa ke apa tak tahu la tapi yang penting dah lega la sebab dah tahu result kan?

Doktor : "Period awak dah nak turun dah ni cuma dia lambat sikit. Awak ank ubat untuk turunkan darah tak?"

Fana : "Hmm, takpe la doktor, saya nak biar dia keluar naturally je." Sebenarnya takut makan ubat.

Doktor : "Okay, kalau macam tu awak tunggu la untuk bulan depan sama ada period awak akan datang atau tak".

Doktor cakap antara punca period lewat ni sebab kita stress, terlalu banyak berfikir, lifestyle yang tak berapa nak sihat, ataupun badan terlalu letih. Tapi sejujurnya fana bukanlah seorang yang cepat stress ni sebab fana orangnya happy je. Hahaha. Nak kata stress tu manusia normal memang la stress tapi serius tak rasa sangat sebab fana jenis yang suka makan. Bila rasa macam bosan atau nak reward diri sendiri mesti nak makan sedap-sedap. Jadi, memang tak sempat la nak stress ke murung ke apa. Hahaha. Korang pulak macam mana?

Mula-mula bila check pregnancy test fana banyak sangat search google pasal benda ni. Ramai yang ada masalah macam fana, lewat datang period tapi bila check Urine Pregnancy Test (UPT) negatif. Tapi, bila diorang pergi scan, rupa-rupanya mengandung. Alhamdulillah rezeki Allah dah aturkan buat masing-masing.

Fana pun ingat fana macam diorang la. Mungkin HCG (human chorionic gonadotropin) rendah sebab tu la UPT negatif. Tapi sebenarnya fana tak mengandung pun. Boleh pulak nak salahkan pregnancy test tu kan? Hahaha. Fana pun tak la menaruh harapan sangat sebab fana belum bersedia mental dan fizikal. Fana sekarang di tahun akhir untuk pengajian master dan memang sangat sibuk mempersiapkan diri dengan Dissertation tak lama lagi. Mungkin Allah tahu yang fana belum pun bersedia untuk memikul segala alahan dan sebagainya di awal kehamilan tu kan. InshaAllah, kalau ada rezeki ada la. Yang penting jangan putus asa. 💪

Untuk korang yang dah ada pengalaman hamil tu boleh la share dengan fana tips-tips yang berguna untuk golongan TTC (trying to conceive) macam fana ni. Mudah-mudahan fana pun akan dikurniakan zuriat satu hari nanti. Aminnn.

Fana doakan korang yang sedang berusaha untuk hamil tu untuk cepat-cepat dikurniakan rezeki okay? Korang pun doakan fana tau. 😊




xoxo,
fana

39 comments:

  1. Hi Fana.. Dari pengalaman kita, bila dah lambat period utk 2 / 3 kali cycle period, tanda hampir nak pregnant (nak lekat bak kata org tua) haha.. maksudnya bila haid dah tak tentu cmtu, senang pregnant.. kita punya period pun tetap tiap bulan.. itu yg kita alami lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis. Sy pon lebih kurang kes sama cam fana... Cuma sy x g cek kt doc je lagi... Dulu masa mula2 kawin.. Sy xtau pon st pregnant.. Sy cek ult negative... Yg ble tau sy preg.. Blk kg salah mkn.. Turun drh... G spital baru tau kata preg dh 7week tp syg sy mengandung luar rahim.. Selepas 14thn.. Skrang ni sy period lewat 2bln.. Cek upt negative..naluri kuat kata sy pregnant.. Cuma saya dok sakit bhgn ari2..tp cek xperiod pon.. Sy buntu jugak.. Suami suh hold dulu smp bulan depan plak

      Delete
    2. Hi sis yg comment ni... Saya alia, saya pun sama juga macam sis, mula2 kahwin tak tahu yg pregnant.. Then selepas 8hari disahkan pregnant, kena tahan wad pulak sebab ectopic pregnancy.. Tapi sekarang ni saya dah masuk 2 bulan lebih belum period.. Check upt pun negative... Mcm mana ye

      Delete
  2. Salam Fana. Masalah sama mcm saya. Saya dah 19 hari lambat dtg bulan. Kalau pregnant dah 7 minggu. Cek UPT asyik negatif. Pergi scan xde heart beat pun. Doc cakap awal lg. Mgkn dia nyorok hehe... Mggu dpn suruh dtg scan lagi. Tak tau kenapa lambat kali sbb selalu period tetap je.

    ReplyDelete
  3. Hi fana.. Sama n keadaan saya sekarang. Selalu tak pernah delay lebih dari 1/2 hari. Ni dah hari ke 16,check UPT - . Mula mula macam gembira la juga. Tapi setelah berkali check UPT n reault still sama kita down and taknak mengharap dah. Husband tak bagi check tapi kita ni excited. Mybe esok nk g klinik check. Doakn ye

    ReplyDelete
  4. Hi fana.. Sama n keadaan saya sekarang. Selalu tak pernah delay lebih dari 1/2 hari. Ni dah hari ke 16,check UPT - . Mula mula macam gembira la juga. Tapi setelah berkali check UPT n reault still sama kita down and taknak mengharap dah. Husband tak bagi check tapi kita ni excited. Mybe esok nk g klinik check. Doakn ye

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. hi fana..Last 27/2 sy period, sepatutnya sy akan period 29/3/18..period dtg 27/3/18, tapi darah haid kaler hitam and amount darah yg sedikit,dtg pn 2 hari je, hari 3 totally bersih.sebelum ni period ok and mmg 30 days period cycle (ni bulan ke 3 sy makan clomid dan suntikan hucog utk mengandung scara semulajadi) kebetulan skrg ni sy dlm process nk buat IUI pulak kt HKL, sblm IUI kne cek telo dlu, tapi gynea tak nak scan dlu, sbb dorang suspect sy pregnant kot, nak tunggu smpi 14hari dari tarikh sy haid 27/3/18 tu utk buat urine test, so pagi tadi pegi HKL buat urine test, tapi negative. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nk tnya, prosedur buat iui di HKL makan masa tak?

      Delete
    2. for the 1st time appointment, kene tunggu lebih kurang dlm 3bulan, lepas tu appointment sebulan sekali da ikut period date..

      Delete
  8. Hi fana.. i dah lewat 37 hari.. & dah buat test 3x mcm u la.. clear blue la.. yg murah.. mahal..
    But still -ve.. 8/4/18 i kuar spotting coklat.. setitik je.. but today.. 04/05/18 i kuar spotting coklat tu lagi.. kali ni banyak sikit.. tp xberbau.. xmacam darah haid.. last week breast i rase sakit sangt.. pngang sakit.. i rase mybe i nak period.. lpas tu.. harini.. kuar spotting coklat yg mencurigakan.. i beli lagi pregnancy test.. doakan i.. hope its positif..
    Kesian husband.. dah lama dia mabuk2.. xblh makan nasi.. i cek asik -ve je.. tu yg biar sampai 37 hari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi cik wawa skrg ni keputusan mcm mne ye? Sbb mslah saya sama mcm awk

      Delete
    2. hye cik wawa cmne keputusan dah cek ke? adakah awk mengandung?

      Delete
    3. saya dh 57 hari lambat, last cek upt -ve, suami asik x selera nak makan jgk.. dia kata dia pon pelik, ayah saya kata saya pregnant, tapi badan saya biasa je, cuma akhir2 ni bila malam selalu rasa badan mcm nak demam, xsempat lagi nak g klinik.. asik sibuk keje je.. doakan saya pregnant ya.. dh lama kami tunggu

      Delete
  9. Assalamualaikum semua.. Saya pun dah 2bulan ni tak period.. Sebelum ni tak pernah lewat mcm ni.. Tp dah 2kali check, negative jugak..tanda2 pregnant pun xde. Risau betul.. Ptg ni baru nk g klinik.. Doakan sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai sis... Mcm mana result sis lps jmp doc? Maaf berty.. Sbb sy pn mengalami simptom mcm ni.. Da 2bln lewat.. Tp da 3kali cek -ve.. Buntu

      Delete
    2. Hai sis... Mcm mana result sis lps jmp doc? Maaf berty.. Sbb sy pn mengalami simptom mcm ni.. Da 2bln lewat.. Tp da 3kali cek -ve.. Buntu

      Delete
  10. assalamualaikum..hi semua.. sy try ovulation test byk kali..tetap sama. negatif :( .. siang malam try.. jangka semalam waktu subur.. pun sama juga.. apa nak buat asyik negatif x positif2 .. :( .. ada sesape tahu x..

    ReplyDelete
  11. Haii semua.. Sy da 8 hari xdtg period.. Smlm baru check result negative.. So rasa down jugak.. Da 5 bln kawen.. Sy nk tgu lg 2 mggu kalo xdtg period nk pegi check klinik.. Hope dpt keputusan yg mengembirakan..

    ReplyDelete
  12. hai...sma laaa mcm sy,, sebelum puasa pergi jumpa doktor hamid arsyad die bg bln mkn clomid.. nie dah hari ke 14 lambat... Check upt -ve... Kesian kat hubby berharap nk baby,, dah 3thun khwin...

    ReplyDelete
  13. hi fana ,actually i dah 3 bulan tak period .. but i rase normal sebab before kawin pon nak period i makan ubat tapi check urine tak preggy pon seriusly i macam stress gile nak g klinik kerjaan cam buang masa becoz masa bujang i penah jumpa dr from kerajaan la dorang just cakap normal kalau tak kawin lagi and jarang period and dorang cakap kalau dah kawin yang tak period tu kene check balik and now hmm still cam why ye tak period ...

    ReplyDelete
  14. Sorry sy nk share pengalaman sy..yes sgt stress bila xperiod n check upt still negative..but alhamdulillah berkat kesabaran allah berikan jua..jd teruskan berdoa n solat hajat..serta sabar.sy ni pon xsangka..last period februari..tp march sy check xde..april check xde..tp check masa mei check ada..n nurse kira ikut period spatut due bln 11..but die dh lari tarikh..so due ikut scan bln 1 2019..so pesanan sy..please jgn ptus asa..n jgan stress..jga makan..solat..n sabar..in syaaa allah..jika tiba masanya..allah akan kurniakan..

    ReplyDelete
  15. Hai sis..sy pun guna app Flo..skg ni dah 10 hari lewat Period.. Sy pun mcm sis gak x prnah lwat period..nk beli preg test pun rasanya masih awal..heheh dah hampir 5 tahun blm dpt baby lg sy ni..

    ReplyDelete
  16. Hai semua .. Saya dah 3bulan lebih tak Datang period . tiap 2minggu check upt still -ve . Saya baru kahwin bulan 2 awal tahun ni . umur baru 19teen . Tapi simtom preggy tu macam ada . First cam ada darah sikit sangat cam kecoklatan tapi 3hari lepas beserta krem sepanjang hari dekat perut . Semalam saya rasa Buah dada saya nyeri sakit sangat dia berdenyut . Tapi lama2 rasa stress pulak fikir ������

    ReplyDelete
  17. Hai sis..sy lewat period dh 4 hari..hari ke 4 tu ad kluar spotting sikit sangat..keesokkn hri pon ad jgk kluar lndr coklat tu..n hari ni kluar darah period..nak tny? Betul ke period sbb xbnyk mcm period kluarnye..cnfius😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita sama. Hahaha. Cuba try buat UPT. Klo negayiv mgkn awal lg. Mgkn blh try smula lps dua minggu dan klo x ok jgk jmpa doc minta scan

      Delete
  18. Better awk prgi cek dkt klinik,mcm kwn sy kuar darah spotting coklat..bla test upt positif..scan klinik mmg ada jantung bby

    ReplyDelete
  19. sy lewat 25 hari..still negatif lg

    ReplyDelete
  20. ingatkan saya sorang je...rupanya ramai lg ada masalah yg sama. sy ni plan nak ngandung lagi wpun umo 38, anak pompuan 3 org... jd sy cuba ambil asid folik.. masalahnya sejak makan asid folik xperiod. las period 18/6...smpai skg 21/8 blom period..cek upt -ve, gi jumpa doc kata xpregnant pon mmg ada darah period tggu nk kuar... bila nk kuarnya period ni smpai skg blom lg duk kat situ jer...takut pulak jadi cyst. doc kata asid folik boleh teruskan xde kene mengena dgn period lmbat. sblm ni xpenah pulak, sejak makan asid folik jadi camni pulak... kalu pregnant alhamdulillah, kalu xpregnant wahai darah period keluar lerrr

    ReplyDelete
  21. saya pon ada masalah cmtu...3bulan xdtg period test upt tu ttap -ve je...sdih jgk hati ni...skrg mkn ubt trun period dri dktor...malas dh pikir...doa pd ALLAH semoga Dipermudahkan sgala hal kita didunia ni Aamiinn

    ReplyDelete
  22. Saya pun sama.. skrang masuk 8 hari x dtng period, test upt msi ve.. tp sy rasa bhgian perut krem2, asl bt krja sikit penat. Brest pn cam skit2 ni.. harap2 positif lh lpas ni...

    ReplyDelete
  23. Saya pun sama.. Dah 3bulan x datang period test upt dh 4 kali still ve jgk... Pergi klinik scan pun x ada..dlm semggu ni selalu pening2 mcam rumah berpusing n ada alahan nk muntah waktu pagi2 n kram bahagian bawah perut.. Nak pergi klinik cek dah rasa malas.. Selalu pergi still x ada ..

    ReplyDelete
  24. Salam..
    Ramai rupenye alami masalah mcm ni..ingat sy sorg je..
    Sy da 2x piyed lewat lepas kawin ni (kali ni lewat 15hari)
    makan je muntah..cek -ve je..
    tanak cek lg la..kecewa rsenye..
    mgkin belum ade rezeki agaknye..
    semoga kita same2 dapat merasai nikmat menjadi ibu satu hari nnt..aamiin~

    ReplyDelete
  25. Hai. Saya br 6 bln kawen. Period normal. Tp bln 9 ni sy ada dapat dark spot. Sehari je keluar darah lepastu takde. Agak takot jugak sebab tak pernah mcm tu. Then seminggu sblm tu sy ada krem perut sakit giloss dekat rahim ni mcm nak period. Tp x period pon .Breat sakit. Check upt negative tp sy rs nak tgu lg dlm dua tiga minggu then check smula. Doakan sy ye.

    ReplyDelete
  26. salam smua.. xsangka ramai yg senasib n stress mcm sy bila fikirkan period yg "sesat" nie.. sy dh 5ari lewat.. check upt pg smlm -ve.. mse ank sulong tu sblm due period dh dpt faint line.. mmg brharap sgt utk mngandung lg.. tp bila upt -ve kcewa yg amat jg.. huhu

    ReplyDelete
  27. Haii semua, sy pon mcm tu jgk, khawin bulan 5 tahun ni, last period 24/7 , ari ni dh lewat 32 hari, time lewat 20 hari gitu sy test 2 kali +ve. Esoknya beli yg mahal yg digital..tunggu result -ve not pregnt. Esoknya beli dekt watson yg rm6 pon -ve.. Smpai skrg belum dtg period.. Fikir bnd ni mmg buat kita stress...Mampu berdoa je moga ad rezeki sy dn suami nnt.

    ReplyDelete
  28. Haii semua, sy pon mcm tu jgk, khawin bulan 5 tahun ni, last period 24/7 , ari ni dh lewat 32 hari, time lewat 20 hari gitu sy test 2 kali +ve. Esoknya beli yg mahal yg digital..tunggu result -ve not pregnt. Esoknya beli dekt watson yg rm6 pon -ve.. Smpai skrg belum dtg period.. Fikir bnd ni mmg buat kita stress...Mampu berdoa je moga ad rezeki sy dn suami nnt.

    ReplyDelete
  29. Hai semua, ramai rupanya yang sama macam saya, saya khawin awal bulan 2 haritu ,last period 29/7, sampailah skrg klau kira2 cycle day saya dah 52 hari, 16/9 haritu saya check upt mcm double line, tu pun kne tngok bawah lampu baru lah nmpak skit second line tu ,tapi tak tau lah saya salah tengok atau apa,memang ada rasa excited lah, sapa tak excited kan klau nmpal double line, wlaupun tk terang ,pagi tadi ada kluar macam spotting lendir coklat+darah cair sgt ,saya harap sgt nie bukan darah period, tapi belum ada rezeki saya, tadi keluar darah, emm rasenye drah period ,emmm kcewenye rasa, tk pernah period cycle day pnjang mcm nie, nasib baik husband tak kesah, lagi pun baru 7 bulan lebih kami khawin, smoga ada lah rzeki saya lepas ni 😏

    ReplyDelete

Komen yang murnin-murni je tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...