TABUNG

29 April 2018

I am Pregnant ! =)

Assalamualaikum...


(Awas ! Entri ni panjang berjela)



Urine Pregnancy Test Positif

Lebih kurang dua hari dua malam berjaga demi nak siapkan thesis master yang nak kena submit hardcover. Malam tu memang tak tidur langsung sebab kena buat pembetulan yang panel dan research supervisor suruh. Sedar tak sedar dah pagi la time tu. Siapa pernah buat thesis mesti tahu macam mana struggle last minute nak submit tu. Hahaha. Kepala otak pun rasa macam dah bengong sekejap. Sepanjang malam tu perut memang rasa sebu. Kalau korang dah baca fana punya previous blogpost korang dah tahu fana tak datang period almost 2 months. So, kalau tak silap ni merupakan hari ke-58 fana tak datang period. Perut pun rasa lain macam tapi fikir mungkin sebab lapar berjaga malam nak siapkan thesis kan.

Lepas Subuh, mandi sebab nak print thesis lepastu nak pergi hantar dekat UiTM. Tak tahu kenapa tergerak hati nak bawak sekali UPT yang beli hari tu masuk sekali dalam bilik air sebab sebelum tu masa buang air kecik ada tompokkan darah warna coklat dekat seluar dalam. Sepanjang tak datang period memang banyak la dok google je pasal tanda-tanda awal kehamilan. Tu masa nampak je tompokkan warna coklat tu instinct kuat mengatakan darah tu petanda hamil. Sebab salah satu tanda-tanda hamil ialah bila ada bleeding sebab baby tu macam nak bagitahu tentang kewujudan dia. Okay, sambung balik cerita dalam bilik air.

Masa buat urine test tu tiba-tiba nampak line dekat UPT macam ada dua. Sebelum ni nak dekat 10 kali check pun dok satu line je, tapi kali ni tak. Macam tak percaya. Kepala pun bengong sebab tak tidur kan, fana pun banyak kali la dok pikir dalam bilik air tu kalau dua line maksudnya pregnant ke tak. Haaaa, sampai macam tu sekali kau! Pastu baru teringat nak check dekat plastik UPT tu pasal dua line tu. Hahaha. Teruk sampai macam tu sekali padahal benda common sense je kot wey. So, dekat plastik tu memang tulis dua line maksudnya pregnant. Tak tahu nak happy ke nak apa so jom kita mandi dulu pastu baru kita bagitahu husband. Settle mandi masuk bilik terus bagitahu husband pasal fana check UPT dah ada dua line. Siap bawak masuk lagi tunjuk kat dia. Hahahaha. Dia macam nak percaya taknak percaya sebab kitorang dah banyak kali check kan asik negatif je. Buat masa ni kitorang ignore dulu, settlekan hantar thesis semua dulu. Fana cakap dekat husband, nanti kita pergi check dekat klinik untuk sahkan.



I am pregnant !

Seminggu selepas UPT positif tu, thesis pun dah settle fana terus ajak husband pergi Klinik Keluarga Bukit Angkasa which is kat situ first time fana scan masa period lambat tu. Tapi, kali ni scan untuk confirmkan sama ada dah ada baby ke belum dalam perut. Alhamdulillah, doktor dah dapat detect kewujudan #LittleCupcake dalam rahim fana tapi masa ni baru 8 weeks. Syukur tak terhingga rasanya time ni. Lepas scan je doktor terus bagi estimate due date. Amboi, hebat betul kan sekarang punya teknologi siap dah boleh kira tarikh bersalin. Apa pun fana memang rasa happy sangat. Husband pun sama. Doktor bagi folic acid dan bagitahu la bila boleh bukak buku pink. Balik je dari klinik, husband terus ajak pergi klinik kesihatan ibu dan anak dekat Kuchai Lama untuk booking appointment bukak buku pink.


Jom daftar buku pink !

Masa ni fana dah masuk 12 weeks sebab nurse suruh bukak buku pink masa 12 weeks. So, datang pagi dengan semangat. Pukul 7.30 pagi dah terpacak dekat KKIA sebab dengar orang cerita kalau datang lambat nanti orang ramai. Oh ya, sebelum tu nurse siap pesan suruh puasa malam tu sebab nak kena minum air gula (MGTT). Katanya sekarang ni untuk ibu hamil berusia 26 tahun ke atas diwajibkan buat ujian gula ni waktu bukak buku pink. Okay, fana dah bersedia mental dan fizikal nak minum air gula. Banyak jugak la search pasal 'air gula' ni. Siap ada yang bagi tips elakkan muntah masa minum air gula lagi. Alhamdulillah, proses minum air gula berjalan lancar mungkin sebab fana suka minum manis kot. Rasa dia? Rasa macam kau bancuh air panas dengan gula setengah kilo pastu minum. Hahahaha. Fana telan sampai habis mungkin sebab dahaga puasa dari malam tadi kan.

Hari tu jugak fana kena cucuk ambik darah sebelum dan selepas minum air gula. Ambik darah yang pertama pukul 8 pagi, lepastu rest kejap bagi air gula tu hadam selama dua jam, pukul 10 fana kena ambik darah lagi sekali. Time tu rasa lenguh tangan semua ada. Nak buat macam mana, demi #LittleCupcake fana positifkan minda je. Semuanya berjalan dengan lancar. Keputusan ujian darah, urine, gula semuanya normal. Syukur sangat-sangat badan fana sihat dan tak ada sejarah penyakit keturunan daripada Mak dan Abah.



1st trimester yang mencabar

Pengalaman setiap orang yang hamil adalah berbeza-beza. Mungkin ada yang diberikan rezeki untuk sihat je sepanjang hamil dan ada jugak yang diberikan rezeki merasa cabaran alahan awal kehamilan. Fana salah seorang yang mengalami alahan masa 1st trimester. Fana jadi hilang selera makan, fana tak boleh langsung nak memasak, masa tu dalam kepala fikir nak muntah je tapi fana bukan jenis yang suka manjakan badan, so fana tahan muntah kecuali kalau betul-betul tak tahan. Ada la dalam 2-3 kali fana muntah teruk sampai lembik. Husband je yang tahu dan nampak dengan mata dia sendiri. Disebabkan nikmat selera makan fana pun dah ditarik, fana google macam mana nak kuatkan badan taknak lemah, nak makan apa untuk elak pening, muntah dan sebagainya. Macam-macam husband belikan, macam buah prune, kismis, kekacang, kurma. Ni antara snek yang boleh buatkan fana kenyang dan kurangkan rasa loya. Alhamdulillah memang berhasil. Lagi-lagi kismis. Bila rasa nak muntah je cepat-cepat fana makan kismis pastu baring pejam mata. Tidur? Jangan cakap la. Masa 1st trimester la paling banyak tidur. Siang malam tidur je keje. hahaha.




Masa untuk shopping !

Masuk je trimester kedua, seluar baju dah start ketat. Biasa la bila badan kita dah start berubah, mula la rasa tak selesa nak pakai seluar yang ketat kan. Time ni paling best sebab husband pun dah ajak pergi shopping pakaian yang sesuai untuk orang mengandung. Paling penting sekali part seluar la. Fana ni jenis yang agak lasak jugak la orangnya. So, fana lebih prefer pakai seluar berbanding kain. Nasib baik Aeon ada satu department Scarlet Mum. Dekat situ dia jual semua pakaian untuk maternity. Nak seluar jeans ke seluar slack ke semua ada. Harga dia dalam RM59 sehelai. Material seluar dia pun best je, tak ketat. Tak menghalang peredaran darah kita.

Time ni fana dengan husband memang dah saving duit untuk beli sikit-sikit kelengkapan untuk #LittleCupcake. Kebetulan Sweet Cherry ada buat promosi untuk stroller, terus kitorang grab. Padahal time tu just pergi jalan-jalan je takde pun nak pergi shopping tapi bila husband tanya nak ke tak, kita jawab nak je la. Beli awal-awal senang sikit sebab kalau dah sarat nanti tak larat dah mak buyung nak pergi jalan-jalan shopping dekat mall tu. Hahaha. Untuk stroller pun kitorang ada jugak survey yang mana best, yang kurang berat, yang senang handle dan kebetulan time tu tengah promo beli stroller dapat free car seat. Apa lagi memang kita hangkut terus la.

Baju untuk #LittleCupcake je kitorang belum start beli lagi sebab baju boleh beli online je kan. Banyak baju cecantik yang jual dekat online. Lagipun jantina baby penting jugak untuk kita beli baju. Sebab tu kitorang decide nak tunggu tahu jantina dulu baru nak start beli baju. (Sebenarnya dah tahu dah baby boy / baby girl tapi rahsia dulu lah kot! Hihihi)


5D Scan di Sonovision, Kelana Jaya

Disebabkan tak sabar nak intai baby, dan nak tahu kesihatan baby dengan lebih jelas, fana dan husband dah booked appointment untuk detail scan di salah satu klinik yang provide service ultrasound paling terbaik dekat KL ni tapi tak ada rezeki kitorang walaupun dah sebulan booked, tiba-tiba cancel last minute sebab sonografer ada meeting. Nekad jugak nak scan kitorang google la tempat lain, rezeki fana dapat jugak scan hari tu dekat Sonovision Kelana Jaya. Siap dapat harga promosi lagi RM120 je. Scan ambik masa agak lama sebab #LittleCupcake boleh tidoq pulak dah. Jenuh jugak la sonografer kejutkan dia suruh bangun sebab kita nak buat detail scan kan. Hasil daripada scan tu Alhamdulillah #LittleCupcake sihat, semuanya normal dan kitorang siap dapat tahu jantina lagi. Thank you baby sebab bagi kerjasama walaupun muka moncong je kena kacau tidur ye. Sorrry sayangggg.





Daftar bersalin di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)

Rasa macam terlalu awal pulak nak booking hospital tapi atas desakkan nurse di KKIA, kitorang pun pergi la daftar. Kenapa pilih PPUM? Sebab ni je la hospital yang paling dekat dengan rumah. Kalau nak ke Hospital Kuala Lumpur agak mencabar jugak takut terberanak waktu orang nak pergi kerja dah la jem gila nak ke sana. So, kitorang ambik langkah berjaga-jaga untuk bersalin di PPUM. Kakak fana yang sulung pun bersalin dekat PPUM, dia kata servis sana okay. Deposit untuk pendaftaran fana kena bayar RM500. Jumlah keseluruhan tak pasti berapa, lepas beranak nanti fana cerita la ye. Doakan semuanya berjalan lancar tau.


Seluar dalam maternity paling selesa, Shapee Maternity Briefs High-Waist !

Bila tanya kawan-kawan dekat mana nak beli seluar dalam yang sesuai untuk maternity, semua cakap beli je seluar dalam saiz besar. Wey, korang ni serius la. Fana macam tak berapa yakin dengan jawapan tu sampai la fana diperkenalkan dengan seluar dalam maternity oleh Shapee ! Ya Allah, selesa gila kot pakai seluar dalam ni. Perut tak rasa sengkak langsung. Korang siap boleh duduk bersila atas lantai tanpa rasa mengah. Thank you Shapee sebab jual seluar dalam best ni. Korang kena beli gais. Bukan je sesuai untuk wanita hamil tapi korang yang ada masalah perut buncit pun boleh jugak pakai. Dia tak ketat, tapi stretchable sangat. Korang akan rasa selesa yakmat pakai seluar ni. Korang boleh tengok betapa selesanya fana pakai seluar dalam Maternity Briefs daripada Shapee ni.








Kat mana nak beli? Beli dekat sini www.theshapee.com
Jangan lupa follow jugak Instagram diorang www.instagram.com/shapeemy


InshaAllah, nanti fana update lagi pasal pregnancy journey ni okay? Thank you sudi baca entri panjang ni. Hihihi. Love u'olls! 


xoxo,
fana

10 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Jadi Fana tak period la 58 haritu? Then Ada babyy? Syukur sgt sbb Doktor kasi ubat nak Turun period tak tahu nak makan ke tak?

    ReplyDelete
  3. Hai Fana, tahniah! Alhamdulillah. :) nak tanya sepanjang tak period tu doctor ada bagi ubat apa2 tak untuk makan? saya pun ada problem ni jugak dekat 3 bulan lebih tak period. Tp doc x suggest ubat turun darah tu yang runsing tu. hehe

    ReplyDelete
  4. Hi fana..i ada turun tompok coklat jugak..tp malangnya i test negatif la..ptut jumpa dr ke..so conuse dan sgt kecewa..xsnggup bg tw husband

    ReplyDelete

Komen yang murnin-murni je tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...