TABUNG

28 November 2014

Shear Madness Malaysia @ PJ Live Arts

Assalamualaikumm..


Shear Madness Malaysia (Teater Komedi)
Date : 26 November 2014
Venue : PJ Live Arts, Jaya One
Time : 8.30 pm - 11.30 pm
Ticket sponsored by : Churp Churp


Baru-baru ni fana dapat dua keping tiket oleh Churp Churp untuk ke tayangan pertama teater Shear Madness yang diadakan di PJ Live Arts, Jaya One yang terletak di Petaling Jaya. Memang happy sangat sebab fana dapat jadi orang pertama yang tonton pada malam tersebut. Teater tersebut ditayangkan sepanjang 26 November sehingga 7 Disember 2014 ! Korang cecepat pergi beli tiket tau. Sebab apa? Sebab memang best gila!

Jadual pementasan Shear Madness


Shear Madness menceritakan mengenai seorang pemain piano terkenal yang bernama Isabel Fernandez telah mati dibunuh sebelum sempat mengadakan konsert beliau. Isabel tinggal di tingkat atas bangunan kedai yang mana terletaknya salon milik Tomy dan Chanel.

Di hari kejadian, cuma ada Datin Schubert, Mr. Eddie, Inspector Soon dan Sarjan, Tomy dan juga Chanel. Siapa yang bunuh Isabel? Masing-masing mempunyai watak tersendiri dan susah jugak untuk kami sebagai penonton nak jangka siapa pembunuh sebenar. Apa pun, keenam-enam suspek sangat bijak sembunyikan agenda masing-masing.




Watak Tomy yang paling menyerlah sebab bagi fana dia merupakan watak utama yang sangat kelakar! Walaupun nampak aje dia yang paling gelabah, tapi dalam hati fana macam timbul sikit rasa macam dia la pembunuh sebenar. Yelah, sebab dia yang paling sakit hati bila piano Isabel berbunyi. Macam tak suka sangat. 

Chanel pulak merupakan seorang beautician yang garang tapi seksi. Beliau merupakan orang yang paling rapat dengan Isabel. Antara tanda-tanda yang membuatkan suspek menganggap Isabel dibunuh kejam oleh Chanel ialah bila sepucuk surat dijumpai oleh Inspector Soon. Dalam surat tersebut ada memberitahu Chanel pernah memberikan khidmat manicure and pedicure kepada Isabel sempena Krismas tahun lalu. Suspek lain juga menuduh Chanel ingin membunuh Isabel kerana duit! Kerana Chanel mungkin mahukan wang Isabel.

Chanel, Tomy, Mr. Eddie dan Datin Schubert dikuarantin di dalam salon tersebut kerana mereka disyaki membunuh. Apa yang lebih menarik, teater ini juga bukan sahaja mempersembahkan lakonan mengikut skrip semata-mata. Tapi, setiap pelakon membawa watak secara spontan! Fuyoooo. Respect! Diorang siap berinteraksi dengan penonton lagi. 

Waktu proses mencari tertuduh, Inspector Soon memainkan watak dengan sangat berkesan. Beliau meminta kesemua suspek melakonkan semula setiap gerak-geri yang berlaku di dalam Salon tersebut. Eh, apesal tak pasang cctv je ha? Next time, salon pun kena pasang cctv okay? Hahaha. So, semasa lakonan semula tu, kitorang sebagai penonton boleh angkat tangan dan argue jika suspek lupa lakonkan semula gerak-geri yang berlaku sebelum tu.

Nampaknya penonton semua sangat sporting dan hafal apa yang dilakukan oleh kesemua pelakon tu! Hebat kan? Tahniah. Maknanya teater ni tak boring! So, penonton boleh ingat satu persatu lakonan yang dilakukan oleh mereka. Sebab apa tau, sebab dari mula ada je punchline yang diberikan sampai kami penonton gelak tak henti-henti.

Mula-mula ada seorang penonton ni macam argue la semua benda kan, lantang sangat suaranya. Sekali pusing rupanya pelakon komedi Louisa Chong! Hahaha. Semua penonton gelak bila Louisa Chong asik bangkang je lakonan semula tu. Lama tak nampak beliau. Oh, fana nampak kelibat si fashionista juga, RNadia Sabrina. Hihihi

Sampai satu tahap, Inspector Soon melakukan sesi undian melalui penonton. Beliau meminta penonton supaya vote siapakah suspek utama pembunuhan tersebut. Fana vote untuk Tomy! Sebab bagi fana, Tomy merupakan seorang yang sangat licik. Nampak je kelakar, tapi dia macam ada agenda yang tersendiri. Malangnya, ramai penonton vote untuk Chanel. Mungkin watak garang Chanel tu terlalu obvious sebagai seorang pembunuh. Watak yang sangat garang dan emosi.

Jawapannya memang Chanel yang bunuh Isabel. Oh tidak, sebenarnya pementasan ini dilakukan berdasarkan pemerhatian penonton. Teater ni dah bawak kami semua kepada satu situasi dimana kita semua kena berfikir dan melakukan tugas seperti seorang polis. Siapa yang kita perhatikan mempunyai bukti paling kukuh itulah si pembunuh. Dan, untuk pementasan Shear Madness yang pertama, penonton telah memilih Chanel sebagai seorang pembunuh berdasarkan pemerhatian penonton sendiri. 

Faham tak? So, malam tu Chanel yang penonton pilih, dan jika malam seterusnya penonton pilih Tomy, maka pementasan akan berakhir dengan Tomy la sebagai pembunuh! Based on audience's vote. Maknanya setiap pelakon dah pun prepare watak masing-masing jika dipilih penonton sebagai pembunuh Isabel Fernandez. Daebakkkk! Rasa macam diri ni dah terjebak dalam satu crime scene. Ala-ala CSI gittewww! 

Korang yang akan pergi menonton Shear Madness nanti, silalah pilih siapa yang korang rasa ada gaya macam seorang pembunuh ye. Sebab apa, undian korang menentukan siapa pembunuh sebenar. Pembunuh berada dalam tangan korang. Apa lagi? Cepat beli tiket!

Thank you Churp Churp for the tickets! Siapa tak happy dapat tengok first show kan? Hihihi. Simple outfit je untuk hari tu sebab baru balik keje. Nasib baik tempat keje dengan PJ Live Arts ni sekangkang kera je. Hewhewhew.



p/s : He drove all the way from Putrajaya and fetched me up at PJ8 just for Shear Madness Malaysia! Thank you babe!




Buy your tickets here :



xoxo,
fana

No comments:

Post a Comment

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...