TABUNG

19 February 2015

Tolong Jangan Muat Naik Gambar Makanan Sedap !

Assalamualaikumm..




Kemain lagi tajuk tu kan? Yelah, tahu la korang semua boleh makan sedap-sedap setiap hari. Pastu bila scroll instagram korang je asik makan sedap. Huntung betul korang kan? Sorry la, fana bukan jeles ke apa tapi bila nampak gambar makanan sedap-sedap rasa macam nak baling je phone. Sakit hati sebab tak dapat nak makan sedap macam korang. Kalau dulu nampak je korang makan kat gerai ikan bakar asam pedas mak jah meletop, fana pun terus la melulu ke sana sebab nak rasa jugak makan sedap meletop ke tidak tu. Tapi, kini tidak lagi. T.T


"Ala, fana ni asik makan sedap je."

"Jeles betul aku tengok si fana ni, hari-hari makan besau". Katenyeee.


Ya Allah, sorry la korang. Fana makan sedap bukan sebab nafsu. Makan pun dah jadi sebahagian kerja fana dah sekarang. Sebab asik dapat review restoran je, review makanan. Nak taknak kena la hupload jugak gambar ke semua laman sosial yang ada kerana tuntutan kerja. Korang jangan la marah fana. Haaa, sekarang padan muka, fana kena pulak sebab terliur. Kekadang menjejeh-jejeh air liur ni ha sebab tengok korang makan western apa semua tu kecuali aiskrim dalam pasu tu. Fana geli la nak makan sebab macam makan tanah dalam pasu bunga. hahahaha. Yang tu sumpah fana takde nafsu.


Sebenarnya fana dah dua minggu dah kena penyakit yang tak sembuh-sembuh ni. Mula-mula ingat biasa je sebab sepanjang hidup fana memang nk dekat empat kali jugak la merasa gusi bengkak dek gigi bongsu nak naik. So, benda tu alah celah ketiak je noks! Tapi, sebabkan cakap besar sangat, kali ni fana kena bengkak gusi paling dahsyat. 


Dua tiga hari masa dia mula bengkak tu, fana cam rileks lagi ah, chill je. Sebab fana dah biasa kan. Orang berlagak memang cemtu. Pastu lepas dah seminggu dia makin teruk lagi-lagi lepas fana jumpa dentist. 

Dr. Lee : "Ini dah dua kali kan you bengkak macam ni masa jumpa I. Tempat yang sama pulak tu. You nak cabut tak? I suggest you cabut la. Lagipon gigi tu hujung sangat. Kalau you berus gigi pun tak kena. You kena beli berus gigi yang budak kecik punya untuk gosok yang hujung tu."

Fana pun macam haaa, yelah doktor, tak kisah la asalkan tak sakit dah. Tak tahan ni doktor. Nak demam pun ada rasa ni. Selalu bengkak tak makan ubat pun dia surut sendiri tapi kali ni betul-betul luar biasa dah ni. Adoi mak ai!

Duduk sekejap tu tetiba doktor lagi sorang masuk, maybe supervisor kepada Dr. Lee. Pastu Dr. Lee kemain mengadu kat supervisor dia kata gigi bongsu fana ni on off on off la apa la. Bahasa orthodontic ni bukannya faham sangat. Tapi, fana rasa diorang tengah cakap pasal gigi tu la. 

Tak lama lepas tu lebih kurang dua tiga hari tu masuk office macam biasa. Tahan je la sakit tu. Tapi, rasa dia memang menusuk ke otak la. Sakit gila lagi-lagi sebab duduk dalam aircond office yang macam kutub utara sejuk dia tu. Pastu tetiba bila email volume masuk tengok fana kena assign buat banyak job pulak. Menangis waktu tu jugak. Pastu tak tahan sangat fana chat la dekat team leader.


Fana : "Kak, saya tak boleh nak buat la keje banyak sangat yang akak assign tu. Saya takut tak boleh siapkan. Saya sakit gigi sangat ni kak. Rasa macam nak balik je."

Team Leader : "Alamak, kesiannya awak. Awak g klinik dulu nak tak? Ada klinik kat bawah sebelah Syed Bistro."

Dek kerana tak tahan sangat dengan sakit tu, punya la berani pergi klinik. Tak pernah-pernah lagi fana pergi klinik hoi. Sebab fana penakut ubat. Panadol pun kalau nak telan kena kerat empat. Entah kuasa berani mana datang waktu tu laju je menapak pergi klinik yang akak tu cakap. Tunggu punya la lama. Nak dekat sejam jugak la. Pastu sampai la masa yang paling fana takut, bila nurse panggil nama masuk dalam bilik doktor.

NURFARHANA!!!

Laju kaki jalan masuk bilik doktor sambil fikir benda apa nak cakap jap lagi. Yelah, mana ada pengalaman nak jumpa doktor ni. Tapi, kaki baru je melangkah masuk bilik tu, ada sorang doktor badan agak besar, rasanya doktor tu Indian. Belum sempat nak duduk lagi dia dah tanya sakit apa. Adoi, kalau saya tahu saya sakit apa tak payah la saya jumpa doktor. Luku kepala kang! Fana pun jawab la ikut apa yang tengah dok berdenyut waktu tu. 

Fana : "Sakit  gigi doktor. Kelenjar pun bengkak ni. Banyak hari dah. Nak makan pun tak boleh. Asik makan bubur je. telan air liur pun sakit jugak." Banyak pulak mengadu kan? Alang-alang dah jumpa doktor. Orang kata kalau jumpa doktor ni 5 minit pun dah kena cas RM60. So, guna la masa yang ada dengan sebaik-baiknya.

Doktor tu pun suruh fana nganga mulut luas-luas. Sakit la doktor. Mana boleh bukak mulut luas-luas. Pastu dia suluh pakai torch light dia, pastu tempek apa tah kat dahi fana. Dok sekejap lepas tu dia tulis pulak atas satu kertas. 

Doktor : "Yela, bengkak teruk la gusi kamu ni. Kamu demam ye. Suhu 39 darjah celcius." Sambil ambik balik benda yang dia tempek kat dahi fana tu.

Lah, demam ke? Tak rasa macam demam pun. Hahaha. Selama ni demam pun tak pernah g jumpa doktor. Rasa macam mengada sangat kan demam sikit pun nak g jumpa doktor. Pastu doktor tu pun tulis-tulis. Dia kata fana boleh mc hari tu. Takyah kerja sebab demam. Lima minit je jumpa. Tunggu punya la berjam-jam, masuk bilik rawatan 5 minit je. Kena cas sampai RM65. Mengada betul la kau gigi bongsu oi. Nasib baik boleh claim kat company.

Untuk korang yang banyak doakan fana supaya cepat sembuh tu fana ucapkan terima kasih banyak-banyak. Semoga Allah dapat balas jasa baik korang semua. Berat fana pun dah turun 2 kilo sejak tak boleh makan ni. Ni baru sakit gigi. Harap fana kuat untuk tempuhi dugaan oleh Allah ni. Mana tahu dengan sakit yang Allah bagi ni, dia bawak sekali dosa-dosa lalu kan? Sekarang pun fana belum sembuh lagi. Harap gigi bongsu dapat tumbuh dengan cepat.

So far, sekarang ni fana dah boleh makan makanan yang lembut-lembut macam bihun sup, kuey teow sup, buah oren sebab nak tambah balik vitamin-vitamin yang dah kurang dalam badan ni. Minum pulak tak boleh nak minum ais sangat sekarang, minum minuman panas je. Macam abah-abah sangat. Pastu setiap hari kena kumur dengan Colgate Plax dua kali sehari. 


Antara komen dari kawan-kawan. 











p/s : Sekarang ni craving nak makan sushi, harap gigi bongsu naik dengan sihat. Aminnn.





xoxo,
fana

No comments:

Post a Comment

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...