TABUNG

22 March 2015

Tips Jadi Pengapit

Assalamualaikum..



I'm getting married because I'm in love with a girl and want to spend my life with her. You can't live your life doing what other people want you to or you'll be miserable. At some point you just have to be yourself. - Dan Marino


Apabila umur dah menginjak ke tahun yang ke-24 ni, banyak betul undangan ke majlis perkahwinan kawan-kawan sekolah. Rasa macam baru je habis sekolah tiba-tiba dah dapat kad kahwin. Ya Allah, tak sedar cepat betul masa berlalu. Mungkin ini masa yang tepat! :)

Apa yang lagi seronok bila dapat sama-sama meraikan hari bahagia kawan kita. Yang paling best kitorang siap ada seorang kawan baik yang in-charge untuk semua bridesmaids ni. Baiknya hati awak. Siap buat group whatsapp lagi untuk make sure semua orang dapat maklumat. Masa saya kawen nanti, awak tolong jadi mak hayam jugak ye. Hehehe. Ailebiyu and you know who you are. *hantar flying kiss bebanyak*


Majlis Akad Nikah Eina dan Rahmat

Perkenalan kami sebenarnya sejak sekolah rendah lagi. Kedua-dua mempelai merupakan kawan fana sejak di sekolah rendah. Bayangkan betapa kita tak sedar siapa jodoh kita masa tu. Sibuk main teng-teng, main zero point, main batu seremban dan tutup botol. Memang kelakar bila ingat balik kan?

Yang paling depan ni la mak hayam kesayangan !

Dapat jadi bridesmaids masa majlis akad nikah, jadi saksi lafaz akad nikah, saksi airmata pengantin dan situasi-situasi yang cukup bermakna buat fana tumpang bahagia dan ibarat meletakkan diri ditempat mereka. Fana sendiri pun rasa macam nak meleleh air mata masa tu. Sebab masa tu kita sendiri boleh rasa sedihnya hati seorang anak bila terpaksa dilepaskan oleh keluarga yang telah membesarkan dan mendidik kita sejak kecil dan hidup bersama suami. Kehidupan selepas kahwin tu sangat berbeza kan? 

Gambar oleh : mienputeraphotography


Selesa. Semuanya merupakan kawan rapat. Lebih rapat lagi bila sekolah menengah pun sama-sama. Yelah, masa sekolah menengah tu la kita mula tahu erti sebenar persahabatan, berkongsi macam-macam cerita, ponteng kelas sama-sama. Ingat lagi kenangan ponteng kelas Physics satu ketika dulu. Siap menyorok dalam bilik stor sebab taknak pergi makmal punya pasal. Hahaha. Nakal tapi bijak. Tula kawan-kawan fana. Sayangggg sangat!







Alhamdulillah, salah seorang kawan fana yang fana kenal sejak sekolah tadika lagi ni dah mengandung anak yang kedua. Tahniah Farah! Semoga selamat melahirkan dan jaga kesihatan dengan baik okay. Walaupun bawak perut, Farah still sanggup jadi bridesmaid untuk kawan baik kan? Siap ikut pegi outdoor photoshoot lagi. 
Gambar oleh : mienputeraphotography

Gambar oleh : mienputeraphotography
Sejujurnya cemburu. Kenapa ramai kawan yang dah kawen ni? Kenapa? Oh, lupa tahun ni nak masuk 24 tahun dah. Memang masa untuk mendirikan rumah tangga. Mak-mak kita dulu pun mula berkahwin masa umur baya-baya kita ni la kan? Hehehe. Bukan la cemburu yang iri hati tu, tapi cemburu sebab kita yang gatal ni pun tak kahwin-kahwin lagi kan? Hehehe. Ops! Baru je habis belajar. Sabar la ye. InshaAllah, sampai jodoh satu hari nanti.





Maaflah pengantin, bridesmaids yang over ni. Hehehe. Cadangan warna baju pun mak hayam yang tentukan, fana tukang beli tudung je sekodi. Hahaha. Maklum la, tugas beli tudung ke apa ke memang dari sekolah lagi dah jadi tugas fana. Cantekkan butterfly glitter shawl yang kitorang pakai tu? Nampak seri sangat muka bridesmaids semua. Cantek-cantek kawan saya ni.


Hari Persandingan Eina dan Rahmat



Majlis persandingan berlangsung di Dewan Komuniti Lembah Pantai, Pantai Hillpark. Terima kasih Eina dan Rahmat sebab sudi ambik pengapit tak bertauliah ni untuk jadi pengapit on your big day. Hahaha. Terasa segan pulak sebab berdiri sebelah pengantin yang cantik ni kan. Fana suka everything on her wedding.


First, fana suka pelamin cantik oleh wedding planner idaman fana iaitu Rins Suzana. Fana memang sejak dulu lagi kagum dengan hasil sentuhan Rins Suzana. Memang dah lama impikan untuk hire Rins Suzana as my wedding planner for my big day. InshaAllah, semoga diberikan rezeki untuk itu. :)


Second, fana suka sangat dengan protokol para pengapit masa majlis. Sangat teratur dan sistematik. Tengok la tu, dah la semuanya sedondon, baju cantik, orangnya pun cantik, siap ada hand bouquet lagi sorang satu, lepastu susunan dan cara diorang sambut pengantin pun sangat la tersusun. A big round of applause for the bridesmaids on that day. Oh ya, pengapit pengantin lelaki tu nama dia Mubarak. Fana kenal dia sejak darjah satu lagi. Kawan sekolah rendah jugak. Memang majlis ni macam reunion la pendek kata.





Third, fana suka sangat dengan busana pengantin lelaki dan perempuan. Memang nampak pengantin sangat! Fana suka dan pakaian tu kena dengan diorang. Mekap pun cantik. Macam ni la baru namanya raja dan permaisuri sehari. Memang semuanya nampak perfect! Cantiknya Eina, kacaknya rahmat. You guys are really meant to be. Bak bidadari syurga dan pasangannya. 

Fourth, fana memang selera sangat makan kat kenduri ni. Fana ni jenis tak berapa makan sangat lauk kenduri sebab perut tak berapa nak selesa. Kadang-kadang tu sampai berhari-hari sakit perut kalau makan nasi kenduri. Tapi, memandangkan katering majlis hari tu ialah Sri Angsana Caterer, fana apa lagi, tambah sampai dua kali. Sri Angsana Caterer memang terbaik. Makanan sedap sangat. Masa akak sulung fana kahwin dulu pun mak dengan abah ambik Sri Angsana Caterer jugak.


And last but not least, fana memang suka sangat dengan majlis ni sebab dah temukan ramai sangat kawan-kawan yang dah lama tak jumpa. Kawan yang sejak sekolah rendah tak jumpa, yang bertahun tak jumpa, yang datang dari jauh. Semua dah besar-besar and even yang dah ada anak pun ada. Rasa happy sangat bila dapat berkumpul macam ni. 


To Eina, selamat pengantin baru, bahagia ber-anak cucu dan semoga cinta kalian segar sehingga syurga. Jadilah isteri yang sentiasa di sisi suami waktu susah dan senang. Cepat dapat anak comel-comel okay. Aunty fana tak sabar nak dapat anak buah ramai-ramai. InshaAllah, kalau kita bahagiakan suami, suami akan sentiasa redhai isteri. Amboi, over fana bagi ucapan macam dah kawen je kan. Hihihi. Terima kasih jugak sudi ambik si berlemoih ni jadi pengapit, kalau ada yang silap atau terkurang mintak maaf la ye.

Untuk korang yang bakal jadi pengapit nanti, korang kena tahu beberapa tips sebelum hari majlis tu. Ingat senang ke nak jadi pengapit? Ni kali kedua fana jadi pengapit tapi still salah lagi, sampai tak tahu adat-adat majlis. Malunyaaaaaa. 



Okay, ni fana bagi Tips Jadi Pengapit.

1. Kena cari baju awal dan make sure bekerjasama dengan pengapit lelaki. Kalau boleh bagi contoh warna yang korang nak pakai hari tu. Kalau pihak pengantin yang tentukan, korang kena tahu warna apa. Contoh yang fana pakai ialah dusty pink.

2. Survey baju online kemudian baru la pergi cari di kedai. Kalau korang nak tempah lagi senang. Kalau nak beli siap, banyak je butik jual. Kalau korang nakkan idea untuk baju apa pengapit selalu pakai, korang pergi je kat Instagram, search guna hashtag 'baju bridesmaids', 'bridesmaids', 'baju pengapit', 'bridesmaids in dusty pink', 'dusty pink dress' dan banyak lagi keywords korang boleh guna.

3. Untuk pengapit lelaki pulak, kalau nak pakai baju kemeja, dekat Brands Outlet, atau F.O.S ada banyak jual baju kemeja dengan warna yang cantik-cantik. Kalau baju melayu maybe lagi senang la sebab ada banyak warna dan senang nak cari kan.

4. Masa hari bersanding tu make sure pengapit kena ada dengan pengantin, kalau boleh gerak sama-sama dari rumah atau tempat pengantin bersiap sebelum bertolak ke dewan untuk bersanding. Ni akan elakkan korang tertunggu-tunggu ketibaan pengantin dan elakkan jugak tragedi pengapit hilang waktu pengantin tiba.

5. Ha, yang ni penting, selalu kena jaga kain pengantin yang labuh tu, tanya pengantin dia selesa ke tak nak berjalan dan jangan kasi pengantin stress dengan kain atau kasut tinggi. Calm her down and cakap benda-benda positive like 'kau senyum je beb, aku handle kain kau', atau 'takpe, slow2 jalan, maintain senyum, tapi hati-hati k'. Yelah, kalau pengantin tersembam ke lantai kang tak ke pengapit yang disalahkan.

6. Pengapit takyah control cun. Ni pun penting gak ni. Pergi lantak la gambar korang tak cantik ke apa ke, tapi jangan control cun sebab tugas korang hari tu jadi bibik je, so takyah la nak over kalah pengantin tersengih-sengih. Lambai-lambai sana sini, korang just jaga pengantin je. Always remind them to smile and smile and smile.

7. Okay, korang mesti tak tahu kan yang ni. Ni maybe tugas mak andam je. Tapi korang kena ingat mak andam tu tak ikut pengantin naik pentas tau. So, tugas korang ialah jaga mekap pengantin. Memang la dalam dewan tu ada aircond tapi korang tahu tak baju pengantin pakai tu tebal, dengan perasaan nervous lagi, agak berpeluh jugak la pengantin tu. Sebab tu korang kena ada tisu atau span kat tangan untuk tekap muka pengantin, lap peluh. Tapi, jangan pergi seret pulak muka dia dengan tisu tu kang comot pulak mekap. Dah jadi zombie pulak.

8. Ada lagi paling penting. Korang kena ambik tahu belah mana pengantin perempuan duduk, belah mana pengantin lelaki duduk. Okay, senang cite macam ni je la. Tempat isteri di sisi suami kan? Tapi, pernah tak korang dengar pasal kisah Hawa diciptakan daripada rusuk kiri Nabi Adam A.S? Ha, korang kena tahu formula ni ye. So, ni tugas pengapit untuk tahu mana pengantin perempuan nak duduk masa atas pelamin. Make sure, pengantin perempuan duduk di sebelah kiri pengantin lelaki.

9. Atas pelamin tu, tugas korang ialah kipas pengantin, lap peluh pengantin, lap air mawar yang dah direnjis, buang la bunga-bunga rampai yang ditabur tu. Kekadang, ada je family kita yang nakal nak baling bunga rampai tinggi sampai atas kepala pengantin kan, ha lepas dia turun tu tugas korang la nak buang semua tu. 

10. Jangan rosakkan gambar. Korang tahu kan, masa hari bersanding macam ni mesti akan ada photographer. So, korang akan masuk dalam gambar jugak. Kena tahu, korang tak boleh la buat muka masam ke, penat ke, kaki sakit sebab pakai heels ke, senyum je atas pelamin tu walaupun korang bukan pengantin, senyum bila photographer nak ambil gambar je la. Tapi, kalau boleh kasi muka manis la atas pelamin tu. Okay?


p/s : Suka bila tengok majlis orang nampak sempurna dan meriah, harap-harap majlis kita nanti lancar dan sempurna jugak la ye. ;)


Terima kasih Blog Retis Official sebab sudi selitkan kisah fana sebagai bridesmaid di dalam blog BRO. Korang jemput baca k. Ambil Berkat?





xoxo,
fana

7 comments:

  1. eh eka,hehe....penah jadi pengapit dan tobatttt takmo jadi dah! hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha...banyak nye tips.... tapi segan la klu org mnx jd pengapit..hahaha aritu siap duduk kat stage rasa mcm kita lak yg kawen xD ikut makan beradab sama...hahhaa amik berkat kan...pasni xnk jd pengapit dah...nk jd pngntin lak #eyhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kongsi ilmu ! Hehehe. Wahh, macam tak lama lagi je bunyinya tu. Hehehe

      Delete
  3. Thanks for the tips fana 😘😘

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...