TABUNG

08 March 2013

: Cuti Semester :

Assalamualaikum...


Waaaa! Long time no see. Hahaha. Berkurun kot tak kemaskini blog. Banyaknya labah-labah sedang berterbangan dalam ni. Mereka dah bising sebab aku malas gila nak kemaskini natang ni. Aku bukan malas sangat sebenarnya, tapi disebabkan mood tengah cuti sem tu, jadi aku betol-betol cuti. Hahaha


Dekat entri ni aku nak cerita pasal aktiviti cuti semester aku. Asik dok tulis pom pang pom pang dekat twitter sana, facebook sana. Bila pulak nak tempek dekat blog?


Dengan tahap kerajinan yang dibuat-buat ni, aku akan tulis sebaik mungkin. Wahai blog, jangan merajuk dengan aku ya. Nanti aku belanja choki-choki satu kotak. Hikhikhik.


Jadi, sepanjang cuti semester yang tamat baru-baru ni, yang aku rasa terlalu singkat tu, aku pon tak tahu apa yang aku dah isi. Tetapi, aku rasa sangat berharga sebab dapat luangkan masa dengan keluarga tercinta. Eceh, ayat mintak penampar !


Aku akan tulis tidak mengikut kronologi dan aku akan pegi tengok kejap gambar-gambar untuk ingatkan balik. Susah betol bila makin berusia ni. Umur makin meningkat maka sel otak semakin berkurang. Sebab tak banyak guna. Pemalas ! Mana nak cerdik kalau macam ni. -.-


Oh ya, aku ada cuba produk terbaru. Produk makanan kulit kali ni dicadangkan oleh akak aku dan ditaja sepenuhnya oleh beliau. Hahaha. Aku cuma pakai saja. Memang berkesan produk ni bagi aku. Sebab dah nampak perubahan walaupun baru dua minggu guna. SF Beauty ni produk dari Kelantan.


Seminggu pakai, kulit aku jadi pedih dan mengelupas. Tetapi, kesan tu tak lama. Cuma dalam dua tiga hari. Kata mereka, bila rasa kulit muka pedih, berhenti sementara sapu krim malam. Aku ikot. Hasilnya kulit muka aku dah tak pedih lagi sampai sekarang. Alhamdulillah, dah sebulan aku guna produk ni.



Sepanjang cuti semester lepas, aku rasa banyak masa digunakan untuk jumpa kawan-kawan lama. Lagi lama bila kita tak jumpa lebih dari sepuluh tahun. Syazana Samsudin. Budak perempuan yang putih, cantik, wangi. Selalu ke sekolah dalam keadaan sangat kemas. Dengan rambut diikat kemas, berpintal-pintal rambut dia. Masa tu aku rasa dia la budak perempuan paling cantik dalam sekolah. Hahaha.


Dapat contact balik pun melalui facebook dan twitter. Jadi, kitorang plan nak jumpa. Mula-mula agak malu jugak sebab dah lama sangat tak jumpa. Tapi, lepas dah jumpa semua cerita lucu zaman sekolah rendah keluar balik. Hahaha


Syazana, aku, Eka


Habis jumpa sorang yang dah lama tak jumpa tu, kitorang plan lagi nak jumpa dengan kawan-kawan tingkatan enam dulu. Rumah je dekat tapi jarang sekali nak dapat jumpa. Haih! Makanya, rancang la pegi main bowling sesama :)






Seronok, gembira semua ada walaupun tak banyak yang dapat kitorang bualkan tapi sekurang-kurangnya ada sedikit perkongsian. Dah lama tak jumpa. Memang tak ramai yang dapat join, harap akan datang dapat jumpa lebih ramai lagi.


Selain dapat jumpa kawan-kawan sekolah, aku sempat jugak hang out sekejap dengan Gegadis kesayangan. Gegadis dah ditubuhkan lama tapi kitorang susah dapat jumpa satu sama lain sebab ramai yang duduk jauh. Merata negeri ada. Semua cantik-cantik. Mungkin sebab itu jugak susah nak jumpa.


Kak Eyna


Ada yang dah kawen. Terbaru kak eyna, antara insan penting dalam Gegadis dah pun bertunang dan bakal bernikah pada bulan Oktober nanti. Nampaknya Kak eyna kena keluar dari team la. Hikhikhik. Dah tak gadis lagi dah nanti.

Gegadis !

Hang out di IKEA, The Curve. Walaupun bertiga, tapi puas sangat. Sesat lagi. Tuan punya kereta pun tak tahu jalan, jadi terpaksa bergantung pada GPS. Hahaha. Pengalaman yang sangat lucu.


Ni kak jaja. Sangat nakal ! Kak eyna cakap aku mungkin lebih matang sebab kak jaja punya perangai sangat kebudak-budakan. Manja ! Hahaha. Semua benda budak-budak yang dia nampak semua dia nak main. Kak jaja yang comel ! Hahaha

Kak Jaja


Food of the day - IKEA

Dalam kegembiraan tu, terselit jugak sedikit kerisauan. Kakak sulung aku yang bakal melahirkan anak lelaki sulungnya esok 9 Mac 2013 *mengikut doktor


Aku mungkin tak dapat tengok lagi muka anak buah aku yang pertama tu memandangkan aku dekat Perak ni. Semoga akak aku dapat melahirkan putera sulungnya dengan selamat. Aunty jauh ni baby. Huhuhu


Disebabkan kakak aku yang buyut tu nak makan burger bakar, jadi kitorang pegi cari burger bakar sampai ke Shah Alam. Cari punya cari sampai burger tu habis. Tak ada rezeki mungkin.


Singgah I-City, rezeki kitorang dapat tengok bunga api besar-besaran sempena Tahun Baru Cina. Bunyinya mak ai ! Tak ingat dunia. Tapi cantik sangat! First time kot dapat tengok pertunjukan bunga api besar-besaran macam tu.



Supersista !


Momen yang paling menggembirakan dan juga sangat menyakitkan hati masa cuti semester lalu. Tapi, aku akan simpan dan kenang sampai bila-bila. Mak cakap, kalau kita tolong orang dengan ikhlas, orang pasti akan tolong kita. Tapi, nak tolong orang kena tengok orang jugak.


Aku tak nafikan, ini bukan kali pertama aku diperlakukan sebegini. Aku dah kena banyak kali. Mungkin jenis aku mudah sangat simpati pada orang, terlalu ringan tangan untuk hulurkan bantuan, akhirnya aku sendiri yang merana.


Aku akan jadikan semua ni pengajaran. Sekarang ni aku fikir sebenarnya dalam dunia ni, tak boleh terlalu baik dengan orang. Lebih-lebih lagi yang bukan adik beradik kita. Kita tolong dia, tapi dia akan tolong kita? Tak ! Apa-apa pun aku tak berdendam cuma aku terkilan. Terima kasih sebab dah buat aku tertekan. Ya, aku sangat tertekan waktu itu.


Nasib baik masih ramai kawan-kawan yang berpihak kepada aku. Nabila, terima kasih sebab banyak bantu aku, banyak dengar masalah aku dan banyak jugak nasihatkan itu ini. Hanya kau yang mengerti. Dan juga kau SJ. Terima kasih.


Nabila.


Dalam fenomena burger bakar tengah berleluasa sekarang ni, aku pun dapat cuba satu tempat yang bagi aku sangat memuaskan hati. Sedap, puas sangat ! Burger Bakar dan Kukus Man Lava, Damansara Damai.



Sambil cuti, tonggeng sana tonggeng sini, keputusan peperiksaan akhir semester lepas pun keluar. Aku tak terlalu berharap untuk dapat keputusan yang cemerlang. Perasaan takut tu memang ada sehari sebelum keputusan keluar. Tapi, aku pura-pura tak mengerti.


Pagi tu, Azida, housemate merangkap classmate aku mesej. Minta aku semak keputusan. Bukak email. Dengan mengantuk, aku bukak jugak email. Aku tunggu agak lama. Aku fikir mungkin email belom keluar. Aku tunggu sambil menahan debar didada.


Masih tak ada. Rupa-rupanya aku tersalah bukak email. Aku pegi bukak Yahoo, padahal aku punya keputusan masuk dekat Gmail. Sengal tahap hantuk kepala kat bucu katil !


Takut, cuak semua ada. Bukak-bukak, benda pertama yang aku tengok dekat kotak yang ada tulis "DL"/ Dean's List atau dalam bahasa melayunya Dekan. Tengok pointer, aku keliru. Ada satu je pointer yang menunjukkan aku tergolong dalam golongan itu. Sebelum jerit, aku melilau tengok pointer, pastikan betol-betol.


Okay, dah boleh jerit ! Hahaha. Teruja aku pegi bagitahu dekat mak dengan abah. Yela, dah la semester tiga susah nak mati subjek-subjek dia. Ya Allah, syukur sangat-sangat sebab dapat DL untuk kali kedua. Mungkin aku tak berapa berpuas hati dengan pointer yang aku dapat tapi aku syukur. Sekurang-kurangnya lepas target.


Jadi, itu saja la cerita pasal cuti semester yang lepas. Sekarang aku dah masuk semester empat. Cepatnya masa berjalan. Alhamdulillah, aku masih meneruskan pelajaran. Satu semester lagi dan tahun depan aku akan mula praktikal. Mudah-mudahan Allah memberikan kemudahan kepada aku dan kawan-kawan.


Disamping kegembiraan kita, aku turut bersedih atas apa yang sudah menimpa Lahad Datu. Aku mohon kita semua mendoakan keselamatan negara yang kita cintai, doakan keselamatan pejuang-pejuang negara yang sedang berjuan disana.


Sedekahkan Al-Fatihah juga kepada beberapa wira kita yang telah terkorban. Semoga negara kita tidak diambil oleh orang luar. Ya Allah, lindungilah negara kami dari anasir-anasir jahat, penjahat-penjahat dan pengganas yang boleh menyebabkan negara kami porak-peranda. Aminnn.


p/s : Al-Fatihah


nfcs

5 comments:

  1. permulaan yg agak biasa dan pertegahan agak megembirakan. apabila di penutup ade pedoman dan sedikit berita sedih untuk kita sama2 mengenangkan peristiwa negara. kesimpulannye sy beri anda 5 bintang. :) cuma sy ade nk tnye ckit la. mmg produk wajah nama kita berdua ek? haha. tak tau pun kita dah bukak syarikat. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu. Terima kasih. Eh, nama kita? Jgn nak perasan sangat boleh tak? Hahaha

      Delete
  2. Xde ke gmbr sy yg comel lgi??hahaha

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...