TABUNG

01 August 2015

[Food Review] Epic Fit Meals Co @ Damansara Perdana

Assalamualaikumm...



Masa mula-mula terima email daripada pemilik restoran Epic Fit Meals yang terletak di Metropolitan Square, Damansara Perdana. Ada dua perkara yang fana kagum. Pertama, pemilik restoran yang bernama Mr. Wick Kee merupakan Chinese yang pernah menetap di Melbourne Australia namun, email yang fana dapat ditulis sepenuhnya dalam bahasa melayu. Kedua, antara bait-bait ayat yang menghargai penulisan fana iaitu :
"Blog saudara/saudari merupakan salah satu blog makanan yang saya ikuti sebagai panduan semasa mencari tempat makan yang lazat buat santapan bersama kawan and keluarga. Tulisan saudara/saudari senang dibaca dan maklumat yang dipaparkan sangat padat berserta gambar-gambar makanan yang menarik."

Kepada Mr. Wick Kee dan team Epic Fit Meals, sekalung ucapan terima kasih fana ucapkan kerana sudi menjemput fana bagi merasa keenakan makanan Australia yang begitu menyelerakan. Tak sangka kehadiran fana bersama 7 orang kawan-kawan sekolah disambut dengan begitu baik sekali oleh team Epic Fit Meals. 


Malangnya sewaktu entri ini ditulis, fana telah kehilangan gambar-gambar makanan yang fana tangkap sendiri menggunakan DSLR milik fana. Gambar2 tersebut telah hilang akibat masalah memori kad. Apa pun fana akan cuba sedaya upaya untuk tulis dengan baik okay? Mungkin jika berkesempatan, fana akan pergi semula ke sana dan ambil semula gambar-gambar makanan tu untuk fana letakkan di entri ni. 


First, fana nak cerita pasal restoran dia la. Dekorasi dia sangat simple. Sebab Epic Fit Meals ni bukanlah macam restoran besar-besar yang boleh kita dine-in. Pemilik restoran Epic Fit Meals hasilkan restoran ini untuk memenuhi permintaan pelanggan yang inginkan servis hantar ke rumah (delivery service). Jadi, ruang restoran cuma ada dapur, kaunter dan satu meja dan beberapa kerusi sahaja untuk pelanggan menunggu ataupun bagi mereka yang ingin makan di situ pun boleh. Cuma, tak dapat menampung jumlah yang ramai la.


Apa pun, suasana restoran sangat-sangat selesa. Fana suka sangat! Lagi-lagi fana datang dengan kawan-kawan yang kecoh-kecoh. Bingit jugak la restoran. Nasib baik la team Epic Fit Meals layan kitorang dengan baik sekali.

Sebelum fana kongsikan menu-menu makanan Australia yang terdapat di Epic Fit Meals, fana nak kongsikan info untuk korang yang berminat nak dapatkan servis delivery oleh driver-driver delivery Epic Fit Meals ni. Buat masa ini, kawasan yang hanya boleh dapatkan servis delivery daripada pihak Epic Fit Meals merangkumi kawasan berikut :

1. Damansara Perdana
2. Mutiara Damansara
3. Damansara Utama
4. Taman Tun Dr. Ismail
5. Kota Damansara
6. Tropicana
7. Bandar Utama

Servis delivery adalah PERCUMA ! Korang tak perlu bayar delivery charge macam mana yang dikenakan oleh restoran-restoran makanan segera yang lain. Dan, yang paling best, korang boleh dapat makanan korang dalam tempoh 30 minit sahaja selepas panggilan dibuat. Seronoknya kan? Kalau korang nak try rasa makanan Australia, boleh la try Epic Fit Meals. Terutamanya untuk korang yang nak guna servis delivery, just call 7733-3375  to order or do it via Whatapps at 017-9380000.

Okay, nak cerita jugak la macam mana Epic Fit Meals ni ditubuhkan. Pemilik restoran dulu pernah menetap sementara di Melbourne, Australia. Jadi, setelah tinggal di sana, beliau mendapati bahawa makanan-makanan yang disediakan di Australia kebanyakannya dihasilkan untuk menjaga kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya juga menepati piawaian makanan berkhasiat seperti tidak digoreng menggunakan minyak, dan kebanyakan bahan-bahan masakan adalah bahan organik.

Setelah beliau pulang ke Malaysia, beliau begitu teruja untuk kongsikan menu-menu Australia, tetapi dengan menambahbaikan dari segi rasa dan tekstur bagi menepati citarasa rakyat Malaysia yang begitu menitikberatkan soal rempah-rempah dan juga boleh dikatakan kita ni suka makanan yang cukup rasa dan tak tawar. Maka, tercetuslah Epic Fit Meals.


Antara menu-menu yang dicadangkan adalah macam dalam gambar tu. Harga kombo bermula RM12.00. Senarai menu kat bawah :

1. Epic Fried Chicken Shnitzel **
2. Epic Grilled Chicken**
3. Mum's Mushie Soup
4. Irish Colcannon
5. Aglio E Olio
6. Epic's Cauli Rice
7. Frugertii
8. Crunch Chookies

**Hot-seller

Di Epic Fit Meals juga, mereka menyediakan sos dengan resepi tersendiri. Pelanggan juga boleh request untuk sos yang menjadi kegemaran mereka. Bagi pelanggan tetap Epic Fit Meals, dah tentu tahu sos mana yang mempunyai keistimewaannya tersendiri. Antara sos yang disediakan di Epic Fit Meals ialah :

1. Sos Eziki - dihasilkan daripada buah timun, yogurt, cuka masakan dan bawang putih
2. Sos Oz's Barbe-Q - tomato, cuka masakan, bawang yang dicincang dan sedikit rempah
3. Bonza Peppa - campuran sup ayam, lada hitam dan sedikit rempah
4. Apple Salsa - campuran epal segar, bawang, cili dan tomato
5. Country Gravy - Brown sauce yang dihasilkan menggunakan resepi tersendiri.
6. Curry Grande - kari ayam bersama sayuran serta campuran rempah istimewa.
7. Fire S.O.S - a MUST try. No words can describe and it's a secret.



Epic Artisan Wrapper ni pun antara yang menjadi kegemaran pengunjung di Epic Fit Meals. Memang berkhasiat dan mengenyangkan. Hari tu kitorang sempat rasa 4 jenis Epic Artisan Wrapper iaitu :

1. Chookie Burrito - Hirisan ayam panggang bersama nasi, kacang hitam dan sos OZ's Barbe-Q
2. Zesty Thai - Daging cincang Thai bersama salad, lobak dan sos masam.
3. Good Ol' Breakkie - gabungan hirisan ayam yang dipanggang, telur hancur dan sos masam.
4. Hercules - gabungan hirisan ayam yang dipanggang bersama sayuran serta sos Eziki.




Bebudak ni kalau bawak makan memang happy semaciamm. Nasib baik semua makanan berjaya dihabiskan walaupun banyak gila order hari tu. Terima kasih ye kawan-kawan sebab sudi teman dan berbuka puasa sama-sama di Epic Fit Meals. Nanti kita pergi sana lagi okay? 

Sahabat


Oh ya, lupa nak cerita pasal air istimewa yang dijual di Epic Fit Meals. Air-air yang disediakan merupakan yang luar biasa pernah kita minum. Hahaha. Jangan tak percaya, air dalam botol comel tu pun staff mereka yang sediakan sendiri. Serba boleh betul mereka ni. Yang penting sedap-sedap sangat. Kawan-kawan fana siap ambik bawak balik lagi botol-botol yang comel tu. Hehehe



Bagi korang yang betul-betul berminat nak order secara delivery, pastikan korang tahu info-info ni okay? Selamat menjamu selera !

1. Delivery order bermula jam 11 pagi. 
2. Pastikan korang sediakan siap-siap nama korang, nombor telefon dan alamat rumah.
3. Tiada pembayaran atas talian. Semuanya dibayar semasa makanan sampai.
4. Tempoh masa delivery ialah 30 minit selepas panggilan dibuat
5. Delivery PERCUMA untuk pembelian RM20 ke atas.
6. Tiada bahan tiruan ataupun MSG yang digunakan dalam masakan.
7. Kesemua tukang masak terdiri daripada 'chef' Melayu yang terdiri daripada remaja berusia 19 tahun.
8. Pemilik restoran sedang mengikuti prosedur bagi mendapatkan Sijil Halal dari JAKIM.
9. Mendapat pengiktirafan Gred A bagi restorang paling bersih.
10. Lihat menu dahulu sebelum order. Menu boleh tengok di Facebook Epic Fit Meals.



Alamat :

E105, Block E, East Wing
Metropolitan Square
Jalan PJU 8/1
Bandar Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan



Maklumat lanjut layari :





xoxo,
fana

3 comments:

  1. Jom Singgah Blog Saya

    Koleksi Resepi emak
    http://koleksiresepiemak.blogspot.com/

    Info Filem Terkini
    http://filemhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...