TABUNG

02 September 2016

Rins Suzana Impian Menjadi Nyata

Assalamualaikumm,


Pernah tak korang bayangkan apa yang korang rasa bila benda impian korang menjadi kenyataan? Teringat masa zaman sekolah menengah, masa cinta-cinta monyet dulu, fana selalu sangat impikan majlis perkahwinan yang cantik, pelamin penuh dengan bunga, bila orang tengok orang akan rasa macam wahhhhh, ni dekat kayangan ke?

Dulu, memang tak banyak sangat ambik tahu pasal wedding planner ke apa, cuma pernah dengar satu je nama wedding planner yang dekorasi dia tersangatlah cantik. Masa zaman sekolah dulu kadang-kadang petang lepas habis je sekolah fana dengan kawan-kawan akan pergi panjat Bukit Gasing. Kat situ memang tempat trekking paling simple la untuk bebudak sekolah yang nak try hiking ni.

So, ada satu hari tu petang nak dekat maghrib jugak la kitorang turun dari Bukit Gasing. Keluar je hutan memang akan lalu depan Dewan Komuniti Pantai Hillpark. Tetiba ternampak ada satu lori dengan nama yang fana pernah dengar park kat dewan tu. Dewan Komuniti tu memang setiap minggu ada wedding. Tak pernah tak ada. Hehehe. 

Kat lori tu tertulis "Rins Suzana Wedding and Events". Terus dalam hati macam wahhhhhhh, siapa kawen ni? Perghhh, ambik Rins Suzana la, Dah boleh bayangkan betapa indahnya pelamin dia nanti. Fuhhh, kaya betul dia boleh hire Rins Suzana. Agak-agak aku dapat tak guna servis Rins Suzana ek? - fana memang suka cakap dalam hati. Mengomel je sorang-sorang sambil jalan. Hihihihi

Macam biasa bila rasa nak bayangkan pasal kawen-kawen je terus laju je tangan google pelamin Rins Suzana la apa la. Masa tu takde Instagram lagi. Handphoen pun pakai cap ayam je dulu Sony Ericson yang cuma boleh tangkap gambar ala-ala kelabu tu. Hahahaha.

Tahun 2012 berkawan dengan sorang mamat ni. Dia punya ayat manis tu memang tangkap cintan la. Tu yang sampai sekarang masih cintan cintun dengan mamat ni. Sejak kawan dengan dia la selalu berangan, masa tu fana masih belajar lagi dekat UiTM Seri Iskandar, Perak. Sampai la masuk 2015, mamat ni bawak family dia datang merisik. Fuhhhhh, meleleh peluh ni, tak tahu nak cari mana duit nak kawen ni oi. Dah la baru habis belajar.

Bulan Mac dia merisik, bulan April/May jugak kitorang survey pelamin apa semua. Mula-mula macam takut nak bagitahu dia nak pakai wedding planner apa semua. Pastu, satu hari dia tanya, "Awak nak ambik pelamin, baju kawen nanti dekat mana?" Dulu masa bercinta berangan nak buat baju kawen dekat Cosry la, konon sangat! Last-last beranikan diri cakap kat dia. "Awak, sebenarnya saya dah lama minat pelamin Rins Suzana, kalau pelamin kat lain tak cantik, tak taste la". Berlagak. 

Mamat ni pun kata la, "Okay, nanti kita pergi butik Rins Suzana kat Taman Permata pastu kita tanya la dia berapa pakej pelamin sekali dengan baju apa semua tu okay?". Terus mata bling-bling. Bukan sebab suka tapi pening. Mampus la mana nak cari duit ni nak ambik pelamin kat Rins Suzana. Aduhhhh.

Nasib baik fanabakes dimurahkan rezeki, order tak putus-putus sebelum majlis kawen, Alhamdulillah fana dapat simpan sikit daripada duit fanabakes dan guna untuk bayar total kos untuk majlis kawen. Tak perlu berhutang apa-apa. Syukur Alhamdulillah.

Kebetulan ada satu hari tu tak ingat ada public holiday apa tah, ternampak admin Rins Suzana post kat facebook, Rins Suzana buat Open Day. Siap boleh dapat diskaun NO GST lagi. Wey, benda tu la nak kena pikir sekali. GST sahaja dah RM500 lebih tau. Boleh beli handbag Charles & Keith. Huh! Nak tak nak beranikan diri jugak la PM admin kat facebook bagitahu nak datang butik. admin kata butik tutup pukul 7.

Nak pergi sana bukannya berdua wey, tak berani la nakkkk kalau pergi berdua. Sebab rasa macam budak baru habis sekolah pastuk au datang pulak butik pengantin yang grand ni kan, kau ingat staff diorang nak layan kau? Tengok atas bawah atas bawah je la dik. Hahahaha. So, ajak la kawan baik kitorang si Syafiq dengan Yati temankan memandangkan diorang pun nak kawen tak lama lagi, boleh la jugak survey apa yang patut kan?

Sampai je butik masa tu dah nak dekat pukul 7 dah sebab jalan jem dari Kelana Jaya nak ke Taman Permata, Ulu Klang tu. Nasib baik dah inform kat admin pastu admin suruh whatsapp je Kak Linda (Manager Rins Suzana). Kak Linda kata dia tunggu. Fuhhh, nasib baik kalau tak memang tak sempat dah ni nak dapat diskaun NO GST tu.

Kak Linda pun layan la kitorang suruh pilih pelamin nak yang mana, kerusi nak yang mana apa semua. Susah. Susah sangat nak pilih benda yang kita tak pernah pilih ni. Lain la suruh pilih handbag ke kasut ke tudung ke senang la jugak dah tahu kita punya taste. Ni pelamin! Ya Allah berat sungguh dugaanMU. Hahaha. Badan dah mula rasa panas dah masa tu. Tengok harga pakej, telan air liur jugak ni. Mamat yang ajak fana kawen (sekarang dah jadi suami yang fana sayangi) ni boleh buat diam pulak. Hahaha. Geram je aku tengok kecik besar kecik besar je.

Nasib baik ada Yati membantu jugak la nak tolong pilihkan mana pelamin yang cantik. Sebab apa tau, semua pelamin cantik sangat dalam katalog tu, tak tahu nak pilih yang mana. Susah hati betul la. Kalau boleh nak pilih semua terus ha pasang dalam dewan tu boleh tak Kak Linda oi? Hahaha. Lepastu kak linda pun bagi borang suruh pilih nak bentuk apa semua tu pastu fana pun bayar la deposit RM 500. Harga pelamin keseluruhan? Tak payah la cerita kat sini kot. Nak tahu details boleh terus terjah Butik Rins Suzana okay? Hehehe. 

Dah bayar deposit, terus ajak diorang balik. Lagipun masa tu dah pukul 7.30, butik sepatutnya tutup pukul 7 petang. Kesian Kak Linda melayan kerenah fana. Terima kasih Kak Linda. Jasamu dikenang. Muahhhhh. Hehehe. Oh ya, disebabkan masa tu ada promosi, fana dapat FREE photobooth ala-ala mini pelamin. Cantik sangat. Tu yang terharu banyak tu dengan Rins Suzana ni. 

Belum habis cerita lagi, haaaa. Ada satu hari tu facebook Rins Suzana ada post gambar kasut songket by Bella Rina. Memang cantik la kalau songket. Fana pun share la kat facebook, pastu admin komen bagitahu suruh claim hadiah. Pergh! Rezeki betul. Hadiah apa jeng, jeng, jeng, fana pun tak diberitahu sampai la hari majlis rupa-rupanya Rins Suzana dah bagi banyak sangat EXTRA kat pelamin, kat photobooth, kat pintu gerbang semuanya EXTRA. Thank you Rins Suzana sebab jadikan dekorasi dewan rasa macam tak bagi tanggal la, sayang semuaaaa. T_T. Sangat cantik. Nak menangis rasa masa sampai dewan hari tu.

Untuk korang yang nak kawen tak lama lagi, fana cadangkan korang please la ambik Rins Suzana as your wedding planner sebab apa tau, pelamin diorang indah, photobooth diorang cantik, persalinan pengantin mewah, semuanya tiptop. Fana kalau boleh nak kawen hari-hari pakai baju diorang, duduk atas pelamin Rins Suzana. Alahai, rindunya. Jom tengok gambar-gambar daripada Official Photographer fana KAIO STUDIO semasa majlis persandingan fana.


#AfiqFana
2 April 2016
Dewan Komuniti Pantai Hillpark



Pelamin Rins Suzana






Photobooth Rins Suzana




















Akhir kata, fana bersyukur sangat sebab diberikan peluang untuk menjadikan impian fana sebagai satu kenyataan. Terima kasih buat team Rins Suzana sebab banyak sangat membantu daripada sesi pilih pelamin, pilih baju sampai la dekorasi yang sangat indah ni. Fana dan pasangan doakan supaya Rins Suzana menjadi satu nama yang gah di Malaysia dan semoga maju jaya!



Jom jadikan impian korang sebagai realiti !

Facebook : 

Instagram : 

Whatsapp :
012-2161980

Alamat :
No. 8B Persiaran Permata, Taman Permata 
Ulu Klang 53300 Kuala Lumpur
03-41471980


xoxo, 
fana

5 comments:

  1. mmg sangat cantik deco dia...cantik la bju fana....mcam pwincess.....once again...selamat pengantin baru....

    ReplyDelete
  2. Hye you amik full package ker dr rinssuzana? Make up die okay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah, amik full package. Makeup dia pun okay. Semua puas hati.

      Delete
  3. Hye you amik full package ker dr rinssuzana? Make up die okay?

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...