TABUNG

24 October 2016

Nekad Berhenti Kerja Demi Menyambung Pelajaran

Assalamualaikumm,


Lama sangat tak update blog. Bukan tak rindu, rinduuu sangat. T.T. Tapi, kekangan masa buatkan fana tak sempat nak update entri baru. Alhamdulillah, walaupun lama tak update, tapi page views masih lagi aktif. Rindu jugak nak pergi event macam pratonton movie, food review, fashion show dan lain-lain. Banyak event yang tak dapat nak join disebabkan sibuk baking. I is sad. 

Dua bulan lepas, fana ambik keputusan untuk resign sebagai Logistics Executive di satu company logistik kat PJ. Serius, keputusan fana ni nekad sebab nak capai cita-cita, kena sambung belajar untuk my better future. Walaupun niat nak sambung belajar tu tak pernah ada pun sebelum ni. Tapi, tak tahu kenapa tiba-tiba datangnya satu nur untuk cekalkan hati sambung pengajian di bidang Master kat UiTM Shah Alam.

Sebulan sebelum berhenti kerja, performance kerja fana agak teruk jugak. Fana perasan memang fana tak perform. Banyak kerja tak dapat nak catch up, lepastu motivation pun makin lama makin menurun. Fana terpaksa mengaku, satu akaun yang team kitorang handle tu memang agak susah dan kitorang tak boleh nak handle issue hari-hari. Terlalu banyak issue kitorang kena settle from Houston. Bila kerja kau hari-hari banyak sangat salah, kau akan jadi stress dan rasa macam nak give up dengan apa yang kau buat sekarang.

Manager fana yang selalu perhatikan kitorang punya performance perasan yang fana punya performance agak down masa tu. Kalau dulu, bagi la 50 job satu hari pun fana boleh handle. Sebab fana suka, tapi kalau buat benda yang fana jadi letih, penat memang automatik motivasi pun taknak datang. Hahaha.

Since Manager dah perasan, dia pun panggil.

"Saya perasan awak punya performance tak macam dulu."

Fana tak tahu nak cakap macam mana dengan manager masa tu. Nak taknak kena terus terang jugak kan.

"Jujur, saya tak boleh nak handle SAP. Susah sangat. Ambik masa lama. Banyak benda nak kena fokus. Kalau tak, nanti mesti receive issue from Houston."

Segala strategi bersama yang kitorang pernah bincang sebelum ni, semua hancur berderai. Fana nampak la kekecewaan kat muka manager fana time tu. Sebab manager fana yang baik hati ni fana dapat rasakan yang dia letak harapan yang besar dekat fana untuk handle akaun tu dengan dua orang lagi colleagues fana Hilwana dan Ranjini.

I can see her frustrated face. T.T

Sebelum fana keluar dari bilik dia, fana bagitahu dia yang fana dah apply untuk further master sesi September. Fana tahu fana ambik risiko untuk bagitahu tapi at least fana inform awal. Dia senyum. Fana suka tengok manager fana senyum. Sebab kerja sebagai manager di logistics company ni kau akan hadap issue hari-hari. Banyak benda nak kena settle. Issue dari US lagi, issue dengan kau punya subordinates lagi yang macam-macam perangai tu.

Dia senyum lepastu dia tanya bila, course apa, kenapa, dan soalan-soalan lazim yang biasa datang dari mulut seorang manager la kan. Yang buatkan hati fana jadi lega bila dia cakap :

"Kalau macam tu, tak apa lah. This is for your future."

OMG! Sedih jugak la masa tu. Dalam hati bercampur baur perasaan. Nak menangis, nak ketawa, nak gembira ke apa tak tahu. Satu, rasa sedih sebab dah dua tahun dengan this organization, kau dah rasa sayang dengan kau punya workplace, kau dah sayang dekat semua kawan-kawan kau, kau dah terbiasa hari-hari jumpa diorang, buat kerja sama-sama. You know what i feel? Kedua, of course la happy sebab hari-hari tak payah mengadap issue tapi dalam masa yang sama rasa kesian pulak dekat Ranjini dan Hilwana yang kena hadap semua tu lepas ni. 

Selepas sebulan, fana dapat surat tawaran daripada CPPS. Alhamdulillah, dapat pun tawaran sambung master. Banyak persiapan nak kena buat, fizikal dan mental. Maklum la dua tahun jugak tinggalkan zaman belajar ni. Benda pertama fana nak buat ialah, inform dekat manager fana. Masuk je kerja pagi tu manager fana datang my workplace. Dia memang selalu datang kalau nak tanya apa-apa. Rajin berjalan kan? That's my manager. Very friendly, sangat dekat dengan staff dia.

"Macam mana? Result dah dapat ke belum? Kata nak inform dekat I?"

Ya Allah, result dah keluar seminggu tapi fana lupa sangat nak inform dekat manager. Memang dia dah pesan, once result dah keluar terus inform dia. Kebetulan masa result keluar tu, fana cuti. Memang tak jumpa la dengan manager fana. Ingatkan nak Whatsapp je tapi terlupa jugak. Manager yang datang tanya.

"I dah received surat tawaran dah. Register Ogos, kelas start on September"

Lepastu soalan ni fana tak suka. Serba salah nak jawab. Dia tanya :

"So, you nak pergi ke?"

Emmmmm, lama jugak la nak jawab soalan tu. "Yes, I kena pergi."

Dia pun berlalu dengan senyuman. Oh ya, sebelum dia pergi tu, dia ada pesan nanti hantar resignation letter. Fana ingat lagi resignation letter fana bertarikh 19 Ogos 2016. Luluhnya hati. Sedih rasanya. Masa tu rasa macam nak luruh jantung dengar perkataan resign. Fana terpaksa resign sebab fana apply to further master in full time mode. Have too. Sebab fana tak boleh nak buat multiple task ni. Kerja sambil belajar. I kenott! Sebab tu terpaksa berhenti kerja.

Dalam tempoh resignation tu, fana cuba untuk bantu buat kerja dekat office setakat apa yang fana mampu. Fana dah bagitahu dekat manager fana kalau perlukan bantuan apa-apa bagitahu je. Memang fana ikhlas nak habiskan sisa-sisa terakhir dekat office dengan membantu apa yang patut.

Alhamdulillah, rasa tenang je waktu tu. Manager fana pun banyak sangat membantu dan sekarang fana rindu sangat dengan suasana sibuk dekat office. Kerja yang tak pernah habis, selesaikan issue, gelak dengan teammates, sakat sana sini. I miss them so much !

I miss my workplace ! T.T

Sehari sebelum fana resign, semua kawan-kawan office dan manager fana surprisekan dengan farewell party untuk fana. Fana terkejut sangat diorang plan semua tu. You know what, i'm not deserve this ! Fana cuma bekerja disana dua tahun, fana bukan siapa-siapa cuma staff biasa yang kadang-kadang leka dengan tugasan fana di office, kadang-kadang malas nak OT, dan kadang-kadang jugak ada buat manager marah. I don't deserve this !


With Manager , Madam Malliga




Can you imagine, your colleagues and manager prepared all the foods, they brings food from home, spent a lot of money to buy cake from Secret Recipe and etc. Satu meja panjang penuh dengan makanan sebab satu office bawak makanan yang diorang sediakan dari rumah. Ada yang bawak buah, snacks, ada yang sanggup bangun pagi masak sedap-sedap. Ya Allah, fana rasa fana tak perlu dirai sebegitu.

Anyway, fana ucapkan terima kasih banyak-banyak buat kawan-kawan office fana yang sanggup plan farewell party untuk fana. Thanks to my manager for being very supportive through my journey in BDP. Honestly, fana bangga dapat berkawan dan kenal each of everyone. I miss my workplace. I miss everything about BDP. Ada kawan yang fana dah sayang sangat macam family especially Nea, Zuri, Thevagi, Prabha, Aida, Ravin, Ranjini, Parames, Hilwana, Azwana, Kak Yasmie, Kak Zaidah, Kak Shida, Kak Shama, Shamalah, Christina, Akma, dan yang paling sayang, Madam Malliga. :)







Hopefully, kita semua dapat jumpa lagi dan please jangan lupa fana okay? Fana love semua !! 





xoxo,
fana

2 comments:

  1. cute la meja kerja korang, banyk bola dengan rumput. good luck fana sambung belajar tu semoga cpt2 grad lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meja kitorang tu memang akan berubah dekorasi dia ikut event. Kebetulan masa tu event bola. Hehehe

      Delete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...