TABUNG

22 February 2017

Family Fun Day @ Sunway Lagoon [Video]

Assalamualaikumm,


Baru-baru ini, fana dan family pergi ke Sunway Lagoon which is dah berpuluh tahun kitorang tak jejak dalam tu. Last pergi pun masa kecik lagi. Alhamdulillah, Allah bagi rezeki bila kitorang dah besar ni dapat berkumpul satu family dan pergi sama-sama. Kebetulan fana dengan lagi dua orang adik fana tengah cuti semester, jadi kitorang pun kumpul duit hasil berniaga dan pergi sana spend quality time together. Yang lagi best sebab bawak anak buah fana yang tahun ni baru nak masuk 4 tahun, dia tak excited sangat, makcik2 dengan pakcik2 dia yang over. Hahaha

Sebenarnya dah lama plan. Since Disember hari tu kitorang dah plan nak pergi Sunway Lagoon tapi bila fikirkan harga tiket masuk Sunway Lagoon seorang RM120 untuk dewasa dan untuk Athif pulak RM96 (3 years and above). Macam hampir punah jugak harapan nak masuk Sunway Lagoon. Tapi, Alhamdulillah sepanjang Disember dan Januari rezeki Fanabakes memang sangat banyak. Tempahan tak henti-henti sampai kitorang terpaksa tidur lewat setiap hari. Hasil daripada Fanabakes tu la kitorang dapat jugak jadikan impian nak pergi bersuka-ria dekat Sunway Lagoon ni berjaya.

Survey punya survey, kitorang decide untuk beli tiket masuk Sunway Lagoon secara online. Fana beli dekat 11 Street under Blue Pepper. Servis diorang sangat memuaskan. Walaupun fana call diorang masa tu tengah Chinese New Year dia masih angkat call. Fana tempah tiket dua hari sebelum pergi Sunway Lagoon. Alhamdulillah jugak, harga yang fana dapat dekat 11 Street jauh lebih murah daripada beli sendiri dekat Sunway Lagoon which is seorang dewasa cuma RM90 sahaja. Untuk Athif pulak RM70. So, total semua sekali RM700 untuk 7 orang dewasa dan seorang kanak-kanak. Berbaloi sangat sebab dapat main semua tempat dalam Sunway Lagoon tanpa pengecualian.




Kitorang sampai dekat area Sunway pukul 9 pagi, sarapan dekat area luar Sunway Piramid tu ada deretan kedai berhadapan dengan Sunway Hotel. Kitorang park kereta pun dekat area situ, just lintas jalan dan masuk dalam Sunway Lagoon. Tak jauh pun berbanding kalau park dalam Sunway Piramid, kena bayar dah berapa kan? Sebab nak duduk dalam Sunway Lagoon tu dari jam 10 pagi hingga 6 petang. Hah! Kau kira la sendiri berapa puluh ringgit. Ambik la jalan selamat save sikit duit park je dekat area depan tu. Kebetulan kitorang pergi still tengah Chinese New Year jadi parking adalah percuma. Kalau hari biasa kena bayar ikut rate yang ditetapkan oleh MPSJ.

Masuk je dalam Sunway Lagoon tu terus kitorang pergi ambik locker untuk simpan baju-baju sekalian dan barang-barang berharga. Kitorang just bawak diri, duit sikit simpan dalam poket lepastu kamera Sony Action Cam sebab boleh masuk dalam air kamera tu. Kalau nak bawak handphone boleh je tapi korang kena beli casing waterproof dekat sana ada jual. Kalau tak silap dalam RM50 jugak la satu. Harga Locker dalam Sunway Lagoon tu yang kecik RM24, yang besar RM43. Kitorang ambik yang besar sebab nak simpan satu tempat je semua orang punya beg.

Dah settle simpan barang-barang, pakai pakaian yang bersesuaian boleh la terus terjah Extreme Park. Kitorang start dengan game yang kering dulu. Waterpark last sekali. Selesa la sikit nak main kan? Almost semua permainan dalam tu kitorang main. Settle bahagian kering tu dalam pukul 12. Perut pun dah start lapar balik dah sebab asik jerit je kan? Hahaha. So, kitorang isi perut dulu dekat Marrybrown. Dalam Sunway Lagoon ada banyak kedai makan. Korang tak perlu risau kalau lapar cuma makanan dalam tu agak mahal sikit la. Fana just makan Hot & Roll je sebab tak rasa nak makan berat-berat pun. Paratha Chicken and Cheese cuma RM5.50 satu. Adik beradik yang lain makan Marrybrown. Tak tahu la berapa ratus depa habis kan? Hahaha. Mineral water dalam Sunway Lagoon semuanya RM4.50 sebotol ye.

Perut dah kenyang apa lagi, serbu waterpark la guys! Kitorang start dengan kolam yang comel-comel dulu sebab nak bagi Athif biasakan diri dengan kolam. Bagi dia seronok, warm up dulu apa yang patut pastu baru kitorang move pergi main dekat area pantai buatan dia. Haaa, yang dekat pantai tu la ada tragedi. Athif tiba-tiba terberak pulak dalam seluar. Dah la kitorang tak pakaikan dia pampers. Hahahaha. Nasib baik tak terapung bijih timah tau.

Untuk Flying Fox ke Bungee Jumping ke takyah berangan la, sebab kitorang tak spare duit pun untuk benda tu. Yang tu kena bayar asing. Tak termasuk tiket.





Pelampung sebenarnya tak payah sewa pun tak apa sebab semua game yang macam Vuvuzela ke luncur apa ke semua pelampung disediakan. Jangan la tertipu macam kitorang ni ha, konon-konon nak main benda alah tu kena ada pelampung sendiri. Salah! Hahaha. Dah la mahal okay. Pelampung double tube satu RM26. Deposit RM10 nanti diorang pulangkan balik masa korang pulangkan pelampung tu.

Pengalaman fana pergi Sunway Lagoon overall sangat puas hati. Sebab banyak jugak game yang kitorang join. Takut ke gayat ke semua letak tepi. Kitorang just enjoy the moment. Buat-buat berani je. Sebenarnya tak de la takut mana pun. Biasa je. Hahaha. Korang kena tanya diri korang la berani ke tak untuk sahut cabaran kan? Tapi cabaran paling besar ialah korang kena beratur panjang la untuk main setiap game lagi-lagi Vuvuzela tu. Dah la beratur panjang lepastu setiap game semuanya kena panjat tangga yang sangat tinggi. Adoi, mana tak sakit kaki esoknya. Hahaha

All in all, worth the money la. Apa yang korang bayar tu sangat-sangat berbaloi. Experience yang korang dapat tu bukan boleh dapat kat mana-mana. Of course semuanya perlu dibayar tapi kadang-kadang kita bayar mahal pun takpe asalkan dapat releasekan diri sekejap daripada kepenatan otak dan sebagainya. :)

Here goes sedikit rakaman yang sempat husband fana record masa naik Vuvuzela yang menakutkan di Sunway Lagoon. Hope korang enjoy. Jangan lupa tau pergi Sunway Lagoon. Kalau nak tiket masuk Sunway Lagoon yang murah, pergi la beli dekat 11 Street ! :)


No comments:

Post a Comment

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...