TABUNG

29 January 2011

:: Aku Nak Future Husband Macam Ni ::


Assalamualaikum..

Good Morning bloggers sekalian..
Mungkin ni p0st yg terakhir ak utk bulan Januari 2011. Ak rase bln ni pling byk p0st yg ak da p0ssed out.hehe..m0od menganggur agknye..

Ak nk cite la sikap macam mne yg ak cari utk Future Husband ak nnt. Ak k0ngsi ngn k0rang ni mne taw taste kite same ke kn?? hahahaha

CIRI PERTAMA
Ak mencari lelaki yg mencintai Allah lebih daripada segala-galanya..
Sentiasa taat dengan perintah ALLAH..
Tidak meninggalkan solat lima waktu..
Sentiasa bersedia membimbing diri ak..
Dia seorang lelaki yang SOLEH!!
Cintanya terhadap ak haruslah kurang daripada cintanya terhadap ibu dan bapanya..
Cintanya terhadap ak juga mestilah kurang sedikit berbanding saudara darah dagingnya..
Ak juga mencari lelaki yang mencintai kerjayanya untuk mencintai ak..
Dan sebagaimana cintanya terhadap ak..ak mahu dia juga mencintai kedua-dua orang tuaku dan saudara darah dagingku yang lain..
Dengan mencintai mereka..ak percaya dia akan mencintai ak seikhlas hatinya..

CIRI KEDUA 
Ak mengidamkan seorang lelaki yang jujur dalam setiap perlakuannya..
Berbohong..menipu adalah perkara yang paling ak benci..
Jadi dia haruslah sentiasa jujur dengan perkara yang dilakukannya termasuklah ke mana dia pergi, dengan siapa, apa niatnya mengahwini ak, dan jujur mencintai diriku..
Lelaki yang tidak jujur bukanlah seorang lelaki yang baik!

CIRI KETIGA 
Seterusnya, ak mencari suami yang dapat memahami tuntutan fikiran dan kemahuanku..
Sikap saling memahami adalah sangat perlu untuk keharmonian rumah tangga..itu yang ak mahu..
Dia harus memahami kehendakku dan memahami diriku..
Dia tidak boleh menghalangku daripada melakukan sesuatu yang menjadi keinginanku..
Dia harus menyukai apa yang menjadi minatku, apa kegemaranku...
Hanya dia yang dapat memahamiku akan dapat bertakhta dalam hatiku..
Jika dia dapat memahami diriku,,justeru ak juga akan memahami dirinya!

CIRI KEEMPAT
Ak benci lelaki yang suka mengongkong!
Jika ibu bapaku tidak pernah mengongkong segala aktiviti yang ak lakukan..
Dia juga tidak boleh berbuat demikian..
Ak sangat benci seseorang menghalang ak melakukan perkara yang ak mahu lakukan..
Itu semua akan membantutkan mo0d ak..!

CIRI KELIMA
Ak mencari seorang lelaki yang setia untuk bergelar suamiku..
Dia tidak boleh berpaling tadah..
Tidak boleh berlaku curang kerana ak tidak akan berbuat begitu kepada insan kesayanganku..
Ak juga tidak sanggup melihat dia bersama wanita lain selepas meninggalkan ak..
Jadi,,tolonglah berlaku setia terhadapku wahai future husbandku..!

CIRI KEENAM
Ak sangat menyukai kanak-kanak..
Oleh itu, dia harus seorang yang sangat menggemari kanak-kanak juga..
Seorang lelaki yang mnyukai kanak-kanak merupakan anugerah terindah utk wanita..
Ak sendiri sangat terhibur bila melihat lelaki dewasa melayan kerenah kanak-kanak..
So..sweett..
Jika dia menyukai kanak-kanak,,mesti dia juga tiada masalah untuk melayan kerenah anak-anak kami nnt.

CIRI KETUJUH
Dia haruslah seorang yang kaya dengan perhatian..
Dia seorang yang suka memberi perhatian kepada ak..
Ak sangat terharu jika dia sanggup memberi perhatian terhadap ak..
Dalam apa-apa waktu sekalipun..
Oleh itu, dia mestilah seorang pendengar yang baik..!
Dan juga penasihat yang baik!

CIRI KELAPAN
Ak suka melihat lelaki yang bijak menceriakan suasana..
Untuk itu,,ak memilih lelaki yang mempunyai 'sense of humour'..
Dia mestilah pandai membuat lawak (bukan lawak bodoh)..
Dia boleh mengembalikan keceriaan ak di saat ak bersedih..
Dia juga boleh membuat ak sentiasa tertawa..
Ak memlih seorang yang kelakar!

CIRI KESEMBILAN
Dia mestilah seorang pemujuk..
Dia harus pandai memujuk sehingga rajuk ak reda..
Seorang lelaki yang pandai memujuk adalah seorang yang sangat mengambil berat..
Ak yakin,,dia pasti tidak suka m0ncong ak selama 24 jam..
Ye..dia mesti pandai memujuk!

CIRI KESEPULUH
Ciri yang terakhir ialah ak mencari lelaki yang berwawasan..
Kehidupan kita ibarat roda..
Adakalanya kita di atas..
Adakalanya kita di bawah..
Oleh itu, seorang lelaki yang berwawasan mesti bijak merancang masa depan..
Ak menginginkan masa depan yang cerah..
Dia harus bijak merancang masa depan seperti mengumpul aset, peka dengan keadaan sekeliling dan dapat mendidik anak-anak kami dengan baik..
Seorang lelaki yang berwawasan menjadi pilihanku!

Ok la..ak rase da cukup ciri-ciri yang ak senaraikan..
Ak pernah dengar bahawa pasangan kita merupakan cermin kepada kita..
apa maksudnye??

Maksudnye kt sini..jika kite lihat keburukan pada pasangan kite 2 janganla kite mengate..sebaliknya kite kena pikir bahawa sebenarnye keburukan 2 juga da pada diri kite..
Sebagai contoh, kite kuat merajuk. tetibe bberape bulan kemudian sikap kuat merajuk 2 da beralih kepada pasangan kite..bukan bertujuan balas dendam tp itulh hakikatnye..Die juga akan terikut2 dgn perangai kite..
Yela..xkan die je yg kena pujuk..die pun nk dipujuk jugak..bt0l x??hehe..
renung-renungkan...

4 comments:

  1. kamu di tag!!haha http://pu3nurhamziela.blogspot.com/2011/02/contest-blog-paling-cantik-comel-dan.html

    ReplyDelete
  2. thanx miss jiey da tag sy..
    hihi..
    suke2..!

    ReplyDelete
  3. mieqha~ang nk gak??
    ang sme taste ngn ak la ni??
    hahaha...
    m0h le kite cari yg ben0r cm ni..
    moge brjye..

    ReplyDelete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...