TABUNG

16 August 2014

Port Dickson 2014

Assalamualaikumm..


Dalam banyak-banyak perkara dalam dunia ni, fana rasa gembira sangat bila dikelilingi insan-insan yang menghargai diri fana. Yang paling buat kita jadi happy bila berkumpul dengan kawan-kawan sekolah. Betul tak? Ya Allah, rasa macam taknak balik bila dah seronok buat aktiviti sama-sama.

Macam tak percaya dah enam tahun tinggalkan zaman sekolah menengah. Tu belum kira zaman sekolah rendah lagi. Dan kawan-kawan fana yang masih contact sekarang, yang ajak pegi tengok wayang, yang ajak pegi open house semuanya kawan sejak sekolah rendah. Memang lama tempoh jalinan ukhuwah tersebut. Dah tua dah kita kan kawan-kawan. :)

Jadi, bila ada masa, kitorang akan plan ke sana-sini untuk buat aktiviti sama-sama. Baru-baru ni kitorang rancang untuk ke Port Dickson. Kenapa Port Dickson? Hmm, sebab KL takde laut. :( Satu lagi, kitorang taknak pergi tempat-tempat air terjun sebab sana bahaya. Jadi, lebih baik kita pergi laut paling dekat dengan KL iaitu Port Disckson.

Konvoi la kitorang ke Port Dickson dengan 5 buah kereta. Tak jauh pun dari KL sebenarnya. Dalam 2 jam macam tu dah sampai sebab ikut highway kan. Jadi, sampai je sana jenuh la jugak kitorang cari port yang terbaik untuk kitorang berBBQ. Nasib baik ada tempat yang agak tersorok dan tak penuh dengan pengunjung. 

Sampai-sampai je apa lagi, masing-masing buat tugas masing-masing. Ada yang start buat api, ada start pasang khemah, cari itu cari ini. Macam biasa la, yang kerja berat-berat kita serah je dekat bebudak lelaki ni ha. Hehehe. Nasib baik la semua rajin dan baik hati sangat. Ni sayang korang lebih ni. Hihihi





Sementara yang lelaki sibuk bakar ayam dan segala macam makanan tu, yang perempuan ni pantang dapat peluang, bergambar aje la kerjanya. Hehehe. Sebab tempat tu cantik sangat. Lagipun bukan selalu dapat jumpa laut kan? Bila lagi nak merakamkan detik-detik indah dengan alam ciptaan Tuhan yang indah ni. Oh, masa bergambar ni Ira dan Fiza takde. Mana diorang pergi ek? Solat agaknya.

Fana, Nita, Fifa, Syawal, Eka, Nabila





Okay, masing-masing fokus duduk bakar dan mengipas ayam. Banyak jugak bahan mentah yang kitorang bawak macam ayam, sosej, ubi kentang. Apa lagi ye? Rajin sangat kawan-kawan fana ni. Siap ada yang bawak keropok dan bihun goreng. Sedap dapat makan tepi laut. 









Masa ni kaum lelaki dah hilang. Mana diorang pergi? Mana lagi, terjun laut dah. Amboi, pantang jumpa air. Masing-masing terus hilang. Kemain seronok lagi bebudak ni kan?


Habis je mandi, masing-masing terus terkam makanan. Kelaparan la tu. Hahaha. Macam budak-budak aje kan? Sabar je la. Tapi, itu la yang seronok tu. Yang perempuan dah menjadi kebiasaan akan jadi tukang hidang makanan la kat bebudak lelaki ni. 

Habis makan sambung main kat laut lagi. Kali ni kawan-kawan pakat nak main Banana Boat. Pengalaman pertama fana naik Banana Boat ni Ya Allah, sumpah scarry. Fana belum pernah naik Banana Boat sebab fana ni jenis takut air sikit. Kalau nak mandi tempat dalam pun fana kena ada orang untuk fana berpaut.

Kawan-kawan pulak sibuk ajak, suruh cuba. Nak taknak fana pun beranikan diri jugak la untuk cuba naik Banana Boat ni. Bila lagi dapat merasa kan?  Okay, cabaran diterima !






Perasaan masa jatuh tu Allah je tahu. Rasa macam nak meninggal. Hahaha. Masa dia pusing nak jatuhkan kita dalam air tu, memang berdebar-debar gila. Masa jatuh tu fana rasa fana memang tenggelam la walaupun dah pakai life jacket. Nak naik ke permukaan air tu punya la susah rasa dia. Dok tarik orang sana sini. Hahaha. Teruk betul perangai. Dua kali dia jatuhkan kitorang. Tapi, bila dah habis tu rasa macam, "Nak naik lagi boleh?". Hahaha

Apa pun fana rasa happy gila walaupun ini cuma percutian balik hari. Sebab kitorang pegi pagi petang balik KL balik. Tak sampai sehari pun. Kalau ada masa lagi fana memang nak sangat pergi jalan-jalan ramai-ramai macam ni lagi. Seronok gila kot!


Bergambar sebelum balik

Ini je la cerita yang dapat fana kongsi. Terima kasih banyak-banyak buat kawan-kawan semua. Dari kiri (gambar atas) Awey, Badrul,  Saufi, Ridwan, Akmal, Fazrin, Zakuan, Riduan, Eka, Syawal, Arjuna, Fana, Nabila, Fiza, Ira, Adik Ira, Fifa, Nita, Hariri, Wan. Hope next time dapat gather macam ni lagi okay?


-Reunion kawan-kawan kelas 3 Budiman dan 5 Setia SMK Bangsar-


xoxo,
nfcs

4 comments:

  1. Seronoknya dapat spend time ngn kwn2 lama mcm ni.. Time belum kawen ni la nak enjoy bergathering ramai2 cani.. Dah kawen nanti payah da nk bergathering.. Semua dah ada komitmen masing2.. Mcm akak ni.. Huhu.. But we still keep in touch..😊
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula, sementara masing-masing belum kawen ni la boleh nak ajak merayap, dah kawen nanti sibuk dengan husband dan anak2 pulak. Hehehe

      Delete
  2. bestnyer buat reunion kat pantai.... nampak santai sangat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Tula, tenang je rasa dapat tengok laut.

      Delete

Dunia ini terlalu indah. Hargailah selagi masih bernafas. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...